Участник на Sofia Open 2019 детронира Федерер в Мелбърн
Секция: СПОРТ
20 Януари 2019 14:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Участник на Sofia Open 2019 детронира Федерер в Мелбърн

/КРОСС/ Една от сензациите в тениса от началото на годината е факт. Непобеденият от 2016 г. насам на Аустрелиън Оупън Роджър Федерер си стегна багажа към Швейцария. Той беше отстранен в четвъртия кръг на надпреварата от младия Стефанос Циципас, когото всички родни фенове на тениса ще имат щастието да гледат на живо на Sofia Open 2019 в началото на февруари. 

20-годишният грък надделя в гладиаторската битка, продължила почти четири часа, с пълен обрат до 3:1 сета. Той взе успеха с 6:7, 7:6, 7:5, 7:6 и сложи край на серията на Маестрото от 17 поредни победи в Мелбърн и уби мечтите му за 21-а титла от Големия шлем. 

Циципас не даде нито веднъж подаването си за целия мач, като спаси феноменалните 12 възможности за пробив. Всъщност, за целия двубой имаше един-единствен пробив и той беше на сметката на изгряващата звезда, с което показа, че може да се надиграва дори с един от най-великите тенисисти на всички времена. 

Първият сет започна със сервис на гърка, като му се наложи да отразява първите два брейкбола в мача още в първия гейм. Но успя да го стори и впоследствие вкара мача в руслото на рутинния успех за сервиращия в гейма. И това логично доведе нещата до тайбрек. 

В него двамата си направиха по два ранни минипробива, като впоследствие сервиращият пак доминираше. Така Циципас пропусна три сетбола, колкото и Федерер, преди да реализира четвъртия на сервис на съперника и след маратонското 13:11 в дългия гейм да поведе в сетовете с 1:0. 

С това обаче свършиха хубавите моменти за Маестрото в мача. Той загуби по наивен за класата му начин втората част. В нея той пропиля фрапантните 8 възможности за пробив, съответно в 6-ия, 8-ия и 10-ия геймове на сета. Последните четири брейкбола за него бяха и сетболи, но Циципас се справи великолепно. И вкара развръзката отново в тайбрек. 

В него нещата бяха равностойни до 3:3, но после Федерер на два пъти загуби сервиса си и трябваше да се примири с поражението в дългия гейм с 3:7. А резултатът в сетовете беше изравнен и гъркът придобиваше все по-голяма увереност. 

В третия сет отново началото беше равностойно. В седмия гейм швейцарецът изпусна още две възможности за пробив, а в следващия гейм за първи път в мача му се наложи и на него да отразява брейкболи - два на брой. 

Но Циципас показа много повече увереност от Маестрото в 12-ия гейм на сета, когато пред него се откри третата му възможност да вземе подаването на съперника и за разлика от Федерер я реализира и взе сета при първия си сетбол в него - 7:5. 

Решителната четвърта част беше триумф на сервиращите до самия тайбрек. А и в него. В дългия гейм двамата си размениха по един твърде ранен минипробив и продължиха да сервират мощно. Докато бившият номер едно в света не се пропука на 11-та точка и допусна минипробив. После Циципас сервира за мача и детронира Федерер в Мелбърн с 3:1 сета. 

Така 20-годишният грък продължава похода си по кортовете на Откритото първенство на Австралия и вече е на 1/4-финал за първи път в кариерата си на турнир от Големия шлем. Там ще срещне 22-ия в схемата Роберто Баутиста-Агут, който победи по-рано в трилър шестия поставен Марин Чилич.