Валя Балканска смая италианците в Матера с гласа си
Секция: КУЛТУРА
20 Януари 2019 14:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Валя Балканска смая италианците в Матера с гласа си

/КРОСС/ Красивият италиански град Матера снощи официално откри своето председателство и вече официално Европа има две столици на културата. То започна с разнообразни спектакли, фойерверки и Валя Балканска.

Музиканти във въздуха, светлинно шоу, музикални и акробатични изпълнения. Със спектакли на четири сцени Матера затвърди своето място в света на европейската култура.

Любимецът на хиляди италианци – Актьорът Джиджи Пройети беше водещ на церемонията на един от централните площади – "Сан Пиетро Кавеозо".

Специален гост беше Валя Балканска, която омая гостите на Матера с изпълнението си на песента "Излел е Дельо Хайдутин".

Хиляди туристи посетиха града за откриването. "Невероятно е, много ми харесва, толкова е красиво. Шоуто, певците, всичко. Можем да видим много изложби, шоу програми – ще бъде чудесна година за Матера", заяви Ариана Роза.

По време на церемонията всички светлини в Матера изгаснаха, съобщава bTV. Бяха запалени хиляди свещи, за да се покаже, че звездите не са само на небето, а и в Матера.

Притаила дъх сред свещите откриваме Лора от България. "Много ми харесва, че навсякъде има свещи. Този огън придава магичност на града, защото това е един много стар град и хората са живели наистина примитивно", сподели Лора Абаджиева.

Президентът на Италия Сердо Матарела беше почетен гост на събитието. "Днешният ден е от голямо значение за Матера, за цяла Италия и за Европа, която е показала, че знае да признава и да цени своите култури. Културата е свързващата тъкан на европейската цивилизация", каза Серджо Матарела, президент на Италия.

Церемонията премина под мотото "Отворено бъдеще" и завърши с пожелание за разцвет на града.