Литературната класика ни прави по-умни
Секция: Наука
20 Януари 2019 16:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Литературната класика ни прави по-умни

/КРОСС/ Четенето на класически произведения развива мозъчния потенциал. Това установява изследване на психолози от Ливърпулския университет.

Изводите от него са, че творбите на Шекспир, Уилям Уърсуърт, Т. С. Елиът и други образци на класическата английска литература подобряват умствените способности и способността за саморефлексия.

С помощта на скенери учените наблюдавали мозъчната активност на доброволци, докато те четат избрани произведения на класическата поезия и проза.

След това дали на участниците „преводи“  на същите творби. Резултатите от скенера показали, че по-трудните оригинали задействат далеч по-силна електрическа активност в мозъка в сравнение с опростените версии.

Учените имали възможност да наблюдават мозъчната активност в отговор на всяка отделна дума и записали „просветвания“, когато читателите срещали необичайни думи, изненадващи фрази и изречения с по-сложна структура. Тези покачвания в активността се задържали, давайки възможност човек да продължи да чете с повишена способност за обработване на информацията.

Изследването също така демонстрира, че четенето на поезия увеличава активността в дясното мозъчно полукълбо, която е свързана с автобиографичната памет и способността на човек да си припомни и да преоцени личните си преживявания в светлината на прочетеното. За учените това означава, че класическите творби са по-полезни от книгите за самоусъвършестване.