Ахмедов за преговорите със САЩ: Когато става въпрос за национална сигурност, няма място за популизъм
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Януари 2019 17:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ахмедов за преговорите със САЩ: Когато става въпрос за национална сигурност, няма място за популизъм

/КРОСС/ "Покупката на нови изтребители не е търговска сделка, а стратегически избор. Когато става въпрос за национална сигурност - няма място за популизъм. Ние ясно съзнаваме, че националната сигурност на България не може да бъде защитена от ресурсите на България, а трябва да бъде защитена с ресурсите на НАТО" това каза за БНР депутатът и заместник-председател на ДПС Ахмед Ахмедов по повод подкрепата на ДПС при гласуването, с което НС даде мандат на провителството да преговаря със САЩ за покупка на самолетите Ф-16. ДПС винаги е било и за Европейска отбранителна система, но в рамките на НАТО, подчерта той.

Ахмедов определи като „погрешно разбиране“ тълкуванието, че гласовете на ДПС при вота в НС са били знак, че партията би била по-добър коалиционен партньор от Обединените патриоти, които гласуваха разнопосочно:

„ДПС има два принципа, от които никога няма да отстъпим. Единият е евроатлантическата ни ориентация, а вторият – защита на правата и свободите на всички граждани в република България.

За ДПС  е важно всички български граждани, независимо къде живеят, да могат да осъществят своето конституционно право, а именно да гласуват.  В този ред на мисли ДПС ще продължава тази своя политика, чрез нашите промени в Изборния кодекс да отпадне уседналостта, да може да се пропагандира на майчин език. Ще настояваме на тези неща без да се съобразяваме с останалите политически формации. Ние си имаме нашата визия и нашите цели“.

Ахмедов е на мнение, че в бюлетините трябва да има номера пред имената на партиите, защото „Ако всички политически партии в България се регистрират, то човек, докато прочете само тяхното наименование, ще отнеме доста време и така ще удължим изборния ден“.

Политикът изрази и лично мнение, че не бива да се публикуват социологически данни в изборния ден, защото „по този начин се създават внушения“.

„За ДПС и за България е важно в този парламент да бъде съставена Програма за ускорено и догонващо развитие България. Това трябва да ни е една стратегическа цел“, подчерта още Ахмедов.

Завръщането на отцепниците от ДПС в лоното на партията „продължава повече от 2 години и то много добре“, подчерта той.