Разгадаха функциите на най-ранните гени на живота
Секция: Наука
21 Януари 2019 08:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Разгадаха функциите на най-ранните гени на живота

/КРОСС/ Ново изследване върху функциите на гените в живия свят подкрепи хипотезата, че животът на Земята е улавял енергия от химически реакции преди да започне да копира своя код. Резултатът хвърля светлина върху еволюционния дебат за това кое се е появило първо: репликиращата РНК или метаболизма.

Ако репликиращите се гени се нуждаят от енергия, и нашият метаболизъм се регулира от ензими, които са произведени от гени, как може да имаме гени без метаболизъм и метаболизъм без гени? Сега учени откриха още доказателства в подкрепа на теорията, че животът е започнатл да метаболизира, преди да е бил свързан с първите гени.

Екипът на проф. Анолес и проф. Коч са избрали 249 организма от цялото дърво на живота и са сравнили не само техните поредици, но и специфичните функции на всеки от техните гени. "Най-добрият начин да разберете един организъм е чрез неговите функции," обясняват те. Идеята им е била, че колкото по-древна е била функцията, толкова по разпространена ще е. Оказало се е, че в самата основа на дървото на живота стоят две функции, които са общи за всяко живо същество - метаболизмът и хмическото свързване.

"Напълно логично е тези две функции да са започнали най-рано, защото молекулите първо са се нуждаели от генериране на енергия чрез метаболизъм и е трябвало да взаимодействат с другу молекули чрез свързване с тях."