Дребните търговци на горива в стачна готовност
Секция: ИКОНОМИКА
21 Януари 2019 14:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дребните търговци на горива в стачна готовност

/КРОСС/ Дребните търговци на горива остават в стачна готовност, заяви на пресконференция Симо Симов от Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива. Той благодари на депутатите от ГЕРБ, „Обединени патриоти" и ДПС, които са подкрепили решението законът за горивата да влезе в пленарна зала и да се отложи със шест месеца. Народните представители от БСП имат възможност да се коригират и да застанат от правилната страна, добави Симов.

Ако наистина контрабандата в търговията на горива е на стойност 1 милиард лева, както казва Валентин Златев, това би означавало, че 50 процента от потреблението в България е контрабанда, изтъкнаха от сдружението.

Депутатите да проявят разум и да гласуват отлагане на закона за горивата с шест меса, както обеща министърът на икономиката Емил Караниколов, каза Георги Паничерски, член на управителния съвет на Националното сдружение на търговците и превозвачи на горива.

„Също и ние да бъдем включени в работната група, която ще работи за преработването на този закон, за да може той да работи по начина и умисъла, за който е създаден, а именно повишаване събираемостта. В този вид този закон няма да изпълни своята задача - увеличаване на събираемостта на данъци, акцизи и ДДС. Евентуално ако не бъде гласувано отлагането му с 6 месеца и след това преработването му, както и ние не бъдем включени в тази комисия, която ще го преработва, ще облечем наново жълтите жилетки и сме готови да стигнем и до по-крайни неща - затваряне на граници и блокиране на пътища", каза Паничерски. Според сдружението, в закона за горивата няма действие, което е насочено срещу сивата икономика, а той ще бъде вреден и за потребителите.