Елеонора Лилова: Българските деца растат в здрава семейна среда
Секция: Интервюта
21 Януари 2019 17:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Елеонора Лилова: Българските деца растат в здрава семейна среда

/КРОСС/ Д-р Елеонора Лилова е Председател на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). Има 20-годишен стаж като учител, старши учител, главен учител, директор на основно училище и базов директор към СУ „Св. Кл. Охридски". Участвала е в Майсторски клас специализация за учители в Университета „Коперник", Полша и методически курс в Оксфорд, Великобритания, както и в обмяна на управленски опит в Будапеща, Ливърпул и Кеймбридж. Доктор по „Управление на образованието"

- Г-жо Лилова, в ход е обсъждането на Националната стратегия за детето. Кои са основните акценти в нея, които бихте откроили?
- Стратегията е път, посока, по който ще вървим през следващите години, за да подкрепим най-ценното в държавата ни - бъдещото поколение, децата ни. На практика тя е визионерски документ, който показва каква грижа ще полага държавата и гражданското общество за децата. В момента проектът на документ играе ролята на една протегната ръка - да се обединим държава, граждани, цялото общество и да подредим къщичката си. Стратегията е общата рецепта как да подобрим работата си в политиките за децата. Време е да не се противопоставяме, да се организираме и заедно да разпишем и конкретните рецепти как да се случи това с мерките по предложените теми и области. Затова към нея ще има и Пътна карта - която ще разпише стъпките за 4-те 3-годишни национални програми с мерки и дейности.
Процесът
Не беше лесно да се създаде такъв проект на документ. Имаше два пътя - експерти да разпишат административно документа или да питаме всички заинтересовани страни за това какво да бъде включено в документа. Ние избрахме втория - по-трудния. И седем месеца след множество консултации с професионалисти в различни области, деца, родители, организации, медии питахме, обмисляхме, анализирахме, обобщавахме. В България като се съберат трима души на едно място може да се чуят поне шест мнения, затова не беше никак лесно да се срещнат мненията и интересите на граждани и професионалисти. Не на последно място и да се разбере мнението на децата, защото политиките за деца следва да отчитат правото на глас на децата. В България имаме много умни и креативни деца, които разсъждават обосновано, знаят какво търсят и в каква посока искат да се развиват занапред.

- Какво е новото?
- Във фокусът на Стратегията има много нови подходи. Тя е модерно разписан документ и не може да бъде разбрана като философия с един прочит. Трябва да се прочете поне три пъти, за да се осъзнае в дълбочина. Както и да не се вади един текст от друг, защото смисълът и не е така просто организиран. Смисълът е в цялостния подход.
• Новото е в дете-центрирания подход. Той е подкрепа за конкретното дете, а не за групи деца, както е досегашния подход в предходната стратегия. Ориентацията е в подкрепата на индивидуалността на детето, на всяко дете. Мисията на документа е да покаже, че за България ценно е всяко едно дете и неговите шансове за развитие. Няма да бъде лесно да се променят нагласите и да се разпределят ресурсите, да делим децата на групи и да работим от обобщено мислене към конкретна подкрепа на жизнените шансове и развитие на потенциала на всяко дете.
• Нов е подхода на жизнения цикъл на детето. Той включва три периода - от зачеването до 6/7 г. (ранно детство), от 7 до 13/14 г. (детство и ранно юношество) и 14-18 г. (юношество). Не може да говорим за политики за подкрепа на детето без да приемем спецификата в периода на развитието му. Подкрепата за детето започва от забременяването на майката и дори се планират мерки за подготовка на жената да стане майка и на мъжът да стане баща т.е. още преди да бъде създадено детето. Така ще се търси преодоляване на проблема със случайното родителство (неподготвените за родителство, незрели и физически, и емоционално за родители).
• Новото е в организацията на работата или в организацията на подкрепата на детето. Бих искала да уточня, че всички заинтересовани страни се обединихме, че подкрепата за детето е немислима без подкрепата на неговите родители, на семейството му. Дори имаше идея стратегията да се озаглави Национална стратегия за детето и семейството.

- Най-спорните моменти в текстовете сякаш са свързани с шамарите като възпитателен метод, който родителите използват. Защо тече най-бурна дискусия именно около това?
- Бих искала да успокоя читателите, че никъде в проекта на Стратегията няма текст за шамарите като възпитателен метод. Стратегията няма за цел да вкарва никого в затвора. Това не е забранителен документ. Единствената цел на новия стратегически документ е да подпомогне детето и семейството с подходящи ресурси и да даде възможност за развитие на потенциала на всяко дете.
С приемането на тази Стратегия държавата и гражданите ще обединят усилията и отговорността си и всеки ще намери своето място, за да осигурим по-добро бъдеще за децата ни. Тя е заявка за промяна и за мобилизиране на грижите за детето и семейството в България.

- Какви са практиките на другите държави по отношение на физическите наказания, които можем да взаимстваме в нашата Национална стратегия?
- Националната стратегия няма за цел да заимства практики от никоя чужда държава. Именно затова тя е национална, българска. По традиция децата ни се отглеждат в здрава семейна среда. Вярвам, че така ще бъде и занапред. Отново по традиция държавата определя и признава първостепенната роля на семейството. Семейството най-добре знае какво е най-добро за неговото дете. Родителите носят отговорност за развитието на детето си и държавата не планира да се намесва в живота на семейството или да изземва тази функция. Изборът на методи и форми на възпитание е личен - на родителите на детето. Държавата носи отговорност да подкрепя развитието на детето и семейството и подобряване на условията и благосъстоянието им.
Ненапразно българското обществото е създало институции, които разписват и предприемат законодателни промени, които да са в полза на хората. Време е да спрем езика на омразата и разделението, и да повярваме в това, че и ние можем да се организираме, и разчитаме на всеки един от нас да поеме своята роля - лична и професионална.

- Предвижда ли стратегията превантивна работа с рискови семейства, преди да се предприеме извеждането на деца от семействата, което е най-крайната мярка?
- Сигурност и шанс за развитието на всяко дете е основното, което търсим да постигнем с този документ. Най-важна е превенцията на риска, а не работата впоследствие, при случаи на деца в риск. Какво още? Сигурна среда като здравословен начин на живот, физическо и психическо развитие; безопасна среда (вкъщи, на улицата, на обществени места, в детската градина, в училище, в метрото, в морето, в планината, в мрежата - да не стават децата жертва на инциденти и насилие). Нека осигурим живот на децата като ги подготвим за всички възможни рискове, които се срещат в живота.

- България има добри законодателни практики в много области, но нещата сякаш се пропукват, когато се стигне до прилагането. Как смятате да предотвратите това по отношение на Националната стратегия за детето?
- Да, съгласна съм, че и най-добре разписания документ може да загуби своя смисъл, ако не се приложи правилно. Затова очертахме три извода за менажиране:
• Управление на информацията - уеднаквяване на понятия, обмен на данни, за да подобрим работата си трябва да имаме достатъчна информация т.е. количество и качество данни. Тези данни да се намират на точното място и да се наричат с едни и същи имена/термини, защото сега това не е така. Набирането на информация и обменът й т.е. свързаността на институциите е първата и най-важна стъпка за подреждането на къщичката ни. Ефикасната помощ може да бъде оказана, когато всички подкрепящи детето и родителите му говорим на един език и черпим източници от едно и също място. Разнопосочните данни биха объркали и най-големия експерт. Предвиждаме институциите да имат обмен на данни, както и да заработи информационна система/платформа за децата (деца в риск, вкл. деца, които са жертви на кибертормоз, деца с изявени дарби и т.н.)
• Втората стъпка е да работим заедно - институции и организации. Комуникация и сътрудничество на секторите, които работят с детето и семейството - обединяване на усилията, а не секторна работа, както досега. Нов дизайн на работата на социалните работници, здравните работници, педагозите, психолозите, правосъдната система и вътрешния ред. Хармонизирането на практиките трябва да се случва най-близко до детето. Да се прилага подкрепа на място и навреме от необходимите специалисти. Съвместните действия и междусекторни политики в търсене на взаимодействия и обединяване на практики на място най-близко до детето.
• Третата стъпка е формиране на адекватна кадрова политика. Изграждането и повишаването на капацитета на кадрите - всички, чиято професия е свързана с децата е със специален фокус за поддържане и развитие на експертизата. Държавни професионални стандарти за подбор, квалификация и кариерно развитие. Предвижда се и развитие на компетентностите и подготовката и на родителите да отгледат детето, и по време на отглеждането му да си обяснят и познават как се развива детето. Има идея за развитие на програма за родители „Никой не е съвършен". Тя ще е в подкрепа на родителите да не търсят случайни източници в интернет или да се учат от приятели или техните близки как да разрешават казуси в развитието на детето, а да разполагат и с други надеждни източници и да имат повече правилни и модерни избори в отглеждането на детето си. Развитие на компетентностите на децата е също в подхода на Стратегията - те да се адаптират да живеят в различна и динамична среда, да са емоционално интелигентни, да се социализират и да са дигитално грамотни. Да разпознават фалшивите новини и фалшивите хора. Да са критично мислещи и подготвени за постоянно променящите се технологии.