На спътника на Сатурн - Титан вали дъжд
Секция: Наука
22 Януари 2019 12:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
На спътника на Сатурн - Титан вали дъжд

/КРОСС/ Спътникът на гиганта Сатурн е единствената планета в Слънчевата система, освен Земята, на чиято повърхност има течност.  Вярно, тази течност не е вода, а втечнен в условията на вечния свиреп студ, метан.бвит в гъста и непрозрачна атмосфера, Титан е първото небесно тяло в Слънчевата система с признаци на сезонни промени и дори облаци, открити от сондата Касини. Титан се състои от лед и скали и е вторият по големина спътник в Слънчевата система след Ганимед, спътник на Юпитер.

Титан е по-голям по размер от Меркурий, но е значително по-лек. На повърхността му температурата е около 94 K (почти минус 180 градуса по Целзий), която е твърде ниска за сублимация на леда и поради тази причина водни пари отсъстват от атмосферата. В ниските слоеве на атмосферата се наблюдават разпръснати облаци съставени главно от метан и етан.

Само на снимките, направени с помощта на инфрачервена камера, учените забелязали странен блясък, покриващ 120 квадратни километра от повърхността. По време на получаване на изображенията, в южното полукълбо на спътника е лято.

В по-ранни и последващи снимки нищо подобно не е било забелязано и учените са стигнали до заключението, че това може да бъдате отблясъци върху повърхността, влажна от летен дъжд.

Продължителността на деня на Титан е 15,9 земни дни, годината е 29,5 земни години, а всеки сезон е около седем и половина земни години. Дъждът върху него се състои от метанови капки, които попадат в грубата камениста долина и след това се изпаряват. На снимките, направени от Касини около северния полюс се виждат и са изброени над 400 езера и морета, съставени от течен метан.

Резултатите от откритията потвърждават теоретичните климатични модели на Титан.

Освен на Титан, за някакъв вид метеорологично време може да говорим на още няколко планети в Слънчевата система, но валежи в течна фаза, макар не от вода, има само там, освен на нашата Земя.

С голяма вероятност вода в течна фаза има също на Енцелад, друг спътник на Сатурн, но там тя е дълбоко под повърхността, покрита от няколкокилометров леден слой, както и на Европа - също под дебел лед, не и на повърхността.