Екскурзоводи искат създаването на туристическа полиция
Секция: Туризъм
22 Януари 2019 11:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Екскурзоводи искат създаването на туристическа полиция

/КРОСС/ Екскурзоводи, работещи по Черноморието, искат спешна среща с министъра на туризма Николина Ангелкова. Сериозните проблеми по туристическите обекти в България, с които гидовете се сблъскват всекидневно по време на работата си, са станали причина за искането на тази среща.Действащата наредба за упражняване на дейността на екскурзоводите в България е в процес на изменения. Работещите по морето имат конкретни предложения, които са изпратили в министерството на туризма. Темата беше коментирана в сутрешния блок на БНТ.

Християн Облаков, член на Съюза на екскурзоводите в България: Преди всичко, отправили сме покана към министъра на туризма Николина Ангелкова за среща, на която да бъдат обсъдени предложените от нас промени в Наредба № 1 от януари 2016 г., която регламентира дейността на екскурзоводите и се надяваме тази среща да се състои. От чисто практически характер в хода на работа се установяват някои неточности и практически функционални проблеми, които трябва да бъдат изяснени.

Александър Шопов, член на Съюза на екскурзоводите в България: Един от основните проблеми е това, че много чуждестранни групи идват в България без да имат местен екскурзовод, което е задължително, както е казано в наредбата. Свидетели сме, например, на много азиатски групи на Фестивала на розата в Казанлък, които идват без местен екскурзовод, а именно такъв им трябва, за да даде достоверна информация за страната. Представете си какво би казал чуждестранният екскурзовод, може да урони престижа на България. Това е недопустимо. Трябва да се създаде туристическа полиция, която да осъществява този контрол за лицензирани екскурзоводи, които да предоставят информация на туристите като цяло. Министерството на туризма следва да предупреди чуждестранните посолства в страната, които пък да предупредят своите туроператорски фирми задължително да взимат местни екскурзоводи. За нас, екскурзоводите, трябва да бъде разрешено да влизаме в музеите безплатно, дори когато не сме с група с цел опресняване на информацията и припомняне на експозициите в музеите.

Много чуждестранни туристи се оплакват, че няма упътвания на английски език в някои от музеите и туристическите обекти.

Надежда Иванова, член на Съюза на екскурзоводите в България: Ще си позволя да изкажа мнение и като екскурзовод, и като музеен работник. Работила съм 25 години в Националния музей на образованието и още в средата на 90-те години беше подета една инициатива, която целеше да се направят тези упътвания и много градове на България виждам, че има. Те са еднотипни и това е добре, но защо дадените общини не са го направили, това аз не знам.