Макрон и Меркел подписаха нов договор за по-солидна Европа
Секция: СВЯТ
22 Януари 2019 13:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Макрон и Меркел подписаха нов договор за по-солидна Европа

/КРОСС/ Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел подписаха в германския град Аахен нов договор за приятелство между двете страни. Тясното сътрудничество между Берлин и Париж е в основата на ЕС, се казва в преамбюла на договора.

Франция и Германия отново поемат водещата роля в ЕС - така политическите наблюдатели определят сключеното днес споразумение - продължение на Елисейския договор от 1963 г., сложил край на вековна вражда между двете съседни страни. Основните точки в новия договор са консултации по всички европейски и външнополитически теми, преди разискването им от ЕС, засилване на сътрудничеството в НАТО и ООН, където Франция ще подкрепи Германия за постоянно членство в Съвета за сигурност, създаването на икономическа зона в пограничните райони.

Двете страни потвърждават, в съответствие със споразуменията на Атлантическия съюз и Договора за Европейския съюз, своята клауза за взаимна помощ "с всички средства, включително с въоръжени сили, в случай на въоръжена агресия срещу техните територии". Франция и Германия също са ангажирани с "изграждането на обща култура" между своите въоръжени сили. Те си поставят за цел да преодолеят една от основните си разлики: техния "подход към износа на оръжие". Договорът създава "френско-германски съвет за отбрана и сигурност".

И двете страни обещават "тясно да координират своите позиции" в Съвета за сигурност.

Франция и Германия създават "Граждански фонд за насърчаване и подкрепа на инициативи за сближаване на двата народа". Политиката за развитие по отношение на Африка или политиката в областта на климата се споменават като общи цели. И двете страни искат "съвместни проекти" за енергиен преход.

Двете държави си поставят за цел "създаване на френско-германска икономическа зона с общи правила". За да се постигне това, като приоритет се посочва "хармонизирането на търговското право". Група академици работят от години по темата. Под този символ ще бъде създаден "френско-германски съвет на икономическите експерти", който да съветва правителствата и да изгражда обща икономическа култура.

Договорът от Аахен е своеобразен отговор на канцлера Меркел на визията за бъдещето на ЕС, която очерта френският президент Макрон преди година и половина в речта си в Сорбоната.