Румен Петков: Неразумната инвестиционна политика на Булгартрансгаз увеличава цената за крайния потребител
Секция: ПОЛИТИКА
22 Януари 2019 14:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Петков: Неразумната инвестиционна политика на Булгартрансгаз увеличава цената за крайния потребител

/КРОСС/ Председателят на ПП АБВ Румен Петков изрази тревога заради неуспешния икономически тест на ангажиращата Фаза 3 от процедурата Open Season на проекта за развитие и разшитррение на газопреносната мрежа, обявен от „Булгартрансгаз".
„Ние от АБВ сме единствените, които предупреждаваме месеци наред, че политиката на „Булгартрансгаз", с едни неразумни, неясно защо, много скъпи инвестиции, ще доведе до повишаване цената на газта. Всъщност, ние сме изправени пред абсурда да сме държавата в ЕС, която получава най-евтина газ и същевременно до нашите потребители да стига скъпа газ. Тя се оскъпява от съвършено неразумната и с нищо необоснована инвестиционна политика на „Булгартрансгаз"".
Румен Петков посочи, че към настоящата обективна ситуация условията по икономическия тест на „Булгартрансгаз" ще бъдат променени - като за капацитет вместо за 15, ще се говори за следващите 20 години, ще бъде коригирана и цената.
„По отношение на сроковете, ние от АБВ имаме сериозен проблем. Считаме за невъзможно първата наличност на капацитет по „Турски поток" да е с дата 1 януари 2020 година - повече от 400 километра, които трябва да бъдат построени само за година. За сравнение практиката сочи, че 15 - 20 километрови отсечки се строят за 2 или 3 години. Ако този въпрос не бъде оценен обективно, България ще плаща ненужно санкции".
Румен Петков подчерта, че е необходима срочна промяна в енергийната стратегия и търсене на директна доставка на руски газ с входна точка град Варна - Галата. Това се налага поради факта, че преносният капацитет на гориво през страната ни ще намалее, защото няма да се транспортира през България.