Илон Мъск иска да строи новият мега колайдер
Секция: Наука
22 Януари 2019 17:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Илон Мъск иска да строи новият мега колайдер

/КРОСС/ ЦЕРН има планове до 2040 г. да пусне в експлоатация най-големия андронен колайдер в света, коато да е разположен в тунел с дължина от 100 километра. Известният предприемач и основател на SpaceX и Tesla предлага да построи подземното съоръжение за близо двойно по-ниска цена, съобщава CNET.

Мъск е собственик на The Boring Company, която се занимава с изграждането на тунели, свързани с проекта за бърз подземен транспорт на милиардера. До сега има изграден само един тунел - от жилището на Мъск до неговия офис.

Директорът на ЦЕРН, Фабиола Джаноти, е разговаряла с Мъск относно предложението му. По данни на европейската агенция само изграждането на тунела за новия 100-километров колайдер ще струва 5,7 милиарда евро. Шефът на SpaceX обаче е дал цена с няколко милиарда евро по-ниска.

Разговорът е протекъл накратко, като предложението на мъск не е било отхвърлено. В ЦЕРН обаче съществуват притеснения дали то е реалистично. The Boring Company на практика няма голям опит в изграждането на тунели, което също може да доведе до непредвидено оскъпяване на проекта.

Новият ускорител засега носи името Бъдещ кръгъл колайдер (Future Circular Collider - FCC), като проектът за него се разработва от 2014 г. Цялата цена на съоръжението е около 9 милиарда евро и именно изграждането на тунела заема най-голямата порция от предвидената сума. Според някои източници Илон Мъск е в разговор с ръководството на ЦЕРН още от миналата година и ако се окаже сериозен в предложението си, то е много вероятно именно той да изгради тунела на бъдещия колайдер.

Подобно на Големия андронен колайдер той ще се намира в близост до Женева, като самото съоръжение ще е разположено на територията на Швейцария и Франция. Бъдещият кръгъл колайдер обаче ще има секция, която ще трябва да мине под водите на Женевското езеро и покрайнините на известния швейцарски град.