Ципрас изнесе факти за договора от Преспа
Секция: СВЯТ
22 Януари 2019 17:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ципрас изнесе факти за договора от Преспа

/КРОСС/ Гръцкият премиер Алексис Ципрас излезе с видеопослание към гражданите, в което изтъква, че е дошло време да се изнесат фактите за Преспанското споразумение с Македония и да се научи истината, съобщи Танюг.С Преспанското споразумение защитаваме нашата област Македония. Превъзмогнахме страха и инерцията със самоувереност и откриваме път за мира и икономическия растеж, заявява Ципрас във видеопосланието, публикувано във Фейсбук под заглавие "Истината за Преспанското споразумение".

Това споразумение е основополагащ камък на приятелство, сътрудничество и братство на народите в балканския регион, подчерта Ципрас.

Нашите съседи различават своята идентичност, признавайки, че техният език е славянски и тяхната култура по никакъв начин не е свързана с древното гръцко наследство. Чрез Преспанския договор признаваме гражданството, а не етническите групи. Няма да има иредентистки намеци в техните учебници. Те променят наименованията на паметници, инфраструктура и обществени места, заяви още гръцкият премиер.

Видеопосланието, което продължава 107 минути, включва и снимки от подписването на споразумението между Гърция и бившата югославска република Македония на 17 юни 2018 година и извадки от неотдавнашната реч на гръцкия премиер в атинската концертна зала за това споразумение.

Споразумението предвижда северната съседка на Гърция занапред да се нарича Република Северна Македония.

В хода на текущата гръцка кампания за разясняване на ползите от ратифицирането на договора за името между Атина и Скопие, на интернет страницата на Министерството на външните работи на Гърция бяха публикувани отговори на няколко от най-често задаваните въпроси. Един от тях е: "Признаваме ли "македонската нация" и "македонския език"? Отговорът на Гърция е - категорично Не, отбелязва скопският телевизионен канал "Сител", цитиран от "Фокус".