БАБХ представя данни за чумата по свинете
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Януари 2019 09:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БАБХ представя данни за чумата по свинете

/КРОСС/ Агенцията по храните ще представи данни от проведената миналата седмица в България международна одитна мисия, свързана със заболяването африканска чума по свинете. Ще се обсъдят и мерките срещу чумата по дребните преживни животни.

По време на мисията експерти от Европейската комисия и Световната организация по здравеопазване на животните провериха как страната ни се справя с ограничаването на заразата от африканска чума по свинете.

Очаква се днес инспекторите от Агенцията по храните да дадат информация и за заболяването чума по дребните преживни животни.

Днес Административният съд в Ямбол ще разгледа жалбата на Ана Петрова от Болярово срещу заповедта на директора на Областната дирекция по безопасност на храните за заличаване на нейната овцеферма като животновъден обект. Стадото в Болярово е единственото останало живо в огнището на заразата, тъй като стопаните се усъмниха в коректността на взетите проби и не допуснаха ветеринарите да унищожат животните.

В социалните мрежи и днес се организират хора, които да пътуват към Болярово, за да охраняват стадото по време на делото, тъй като по неофициална информация има нова заповед за унищожаване на животните, която е с дата 21 януари.

Пред кореспондента на БНР в Ямбол Ана и Тодор заявиха, че животните, дали положителни проби, са здрави и вече имат агънца.

Заместник-министърът на земеделието доктор Янко Иванов, който е и ветеринар, обясни пред БНР, че не разполага със заповед от 21 януари за избиване на животните в от стадото. Има такава от 9 януари, в която въпросът за стадото на Ана не се третира, тоест там нямаме промяна в решението на БАБХ каза той и коментира защо животните в стадото на Ана и Тодор не са умрели от вируса:

„Трябва да направим разлика между инфекция и заболяване. Заболяването е манифестирането, клинично на инфекцията, но то не се случва винаги и при всяка ситуация. Дори сега, в грипнито време, имаме хора, които са инфектирани с грипния вирус, но не развиват симптоми. Доказано е наличие на вирус в стадото и аз съм видял протоколите от френската лаборатория. Нямам причина да не им вярвам! А по отношение на това дали Тодор и Ана вярват в това, има закон за Ветрано-медицинската дейност, който урежда обществените отношения в тази област, а не отношенията на Ана и Тодор към държавата или към институциите, или към БАБХ или към ОДБХ. Ако те не вярват на нашата лаборатория, има резултати, потвърждение от референта лаборатория на Европейския съюз. Какво по-добро и по-силно доказателство от това. И кой има интерес, това не мога да разбера, да изфабрикува такива чак фалшификации, за да застраши стадото на Ана и Тодор! Малко несериозно ми се струва - международен заговор, за да се ликвидира стадото на Ана и Тодор"

Иванов беше категоричен в предаването „Преди всички" по „Хоризонт", че "създалата се ситуация е повече от абсурдна" и подчерта, че обстановката е можела да се нормализира много по-рано, а фермите да бъдат населени, ако е бил спазен законът:

„Не искам да съм на мястото на съдиите, които трябва да вземат решението, защото там има нарушения по НПК - чл. 230 - „кой наруши наредба, издадена против разпространението или появяването на заразна болест по домашните животни, се наказва с пробация до шест месеца или с глоба от 100 до 300 лв. Алинея втора е: „Ако от това е последвала зараза, наказанието е лишаване от свобода до една година или пробация". Ако болестта бъде широко разпространена, наказанието е лишаване от свобода до три години".

Иванов не иска да вярва, че сценарият от Болярово може да се повтори:

„Ние бяхме и малко късметлии, че очевидно вирусът на терена не е така агресивен, както може да се случи с някои други вируси. Представете си, ако се случи един Шап в същия район, където редовно имаме проблеми с различни болести. Какво щеше да стане ако влезе и стопаните решат, че няма да дадат животните? Преди годни, едно единствено огнище на шап в Симеоновград костваше 2% от Брутния вътрешен продукт на държавата преки и непреки загуби. България беше изключена от всякаква международна търговия с животни и животински продукти от преживни животни, от свине и от всякакви ...".

Държавата предлага промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, които да приведат законодателството ни няколко регламента на Европейския съюз, които подлежи да се активизират в края на годината. Други промени, разширяващи правомощията на БАБХ, вече са били публикувани, но ще бъдат оттеглени заради липсата на обществена подкрепа.

„Отлагаме временно, тъй като промените са твърде много и съществени и, по изискванията на Закона за нормативните актове в България, когато те надхвърлят определен процент следва да се мине или към изготвянето на нов проектозакон".