БСП обяви обвинението на Елена Йончева за пране на пари за репресия
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Януари 2019 11:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСП обяви обвинението на Елена Йончева за пране на пари за репресия

/КРОСС/ В отсъствието на лидера Корнелия Нинова днес почти всички депутати от парламентарната група на "БСП за България" се наредиха за изявление на една от трибуните в кулоарите на Народното събрание, за да подкрепят колегата си Елена Йончева, за която във вторник се разбра, че е обвинена за изпиране на пари в особено големи размери от фалиралата КТБ. Според един от депутатите в този момент Нинова била заета да пише доклади.

Самата Йончева обяви, че "шайката ГЕРБ" се опитва да смаже всеки, който разкрива как се разграбва България, но това няма да я спре, а от парламентарната група заявиха, че обвинението срещу "депутата и журналист Йончева" е политическа репресия от страна на ГЕРБ. Изявленията продължиха по-малко от 5 минути, след което депутатите не пожелаха да отговарят на журналистически въпроси. Йончева мина по кулоара на парламента, в който репортери и камери не се допускат, и влезе в пленарната зала.

"Обвинението, че работейки за Тв7 в периода 2012-2014 г. съм била финансирана по престъпен начин, е абсурдно. Това е периодът, в който заснех поредица от документални филми за войната в Сирия, за Турция и пълзящата ислямизация, за Украйна и гражданската война. Средствата за тези филми са приведени през банка КТБ в периода, когато даже държавата с нейните контролни функции не е могла да предвиди нейния срив. Обвинението, че съм знаела, че тези средства са с престъпен произход, е опит да бъде ангажирана със своята защита, а не с работата ми на депутат. Тази атака започна след като поискахме независима експертиза на българските магистрали. Правителството и Борисов вече използват създадената и контролирана от тях специализирана прокуратура за сплашване, за заплаха, за публично унижение на своите противници. Опитват се да смажат всеки, който разкрива как "шайката" - тази организирана престъпна група, разграбва България. Бих искала да ви уверя, че тази атака, това сплашване, тази репресия, няма да ни спре", обяви в двеминутно изявление Елена Йончева. То в голяма степен повтаря коментара й в профила й във фейсбук от вторник.

От името на групата на "БСП за България" изявление прочете депутатът Иван Иванов, който обяви, че в момента се осъществява политическа репресия върху народния представител и журналист Елена Йончева. "Това е една група политическа репресия от страна на ГЕРБ", каза Иванов и припомни, че сигналът, по който е повдигнато обвинението на Йончева, е подаден от Антон Тодоров, Делян Добрев и Тома Биков от ГЕРБ.

"Прави впечатление, че изключително бързо и "резултатно" съдейства (бел. авт. - прокуратурата) спрямо хора, които искат да отразяват истината. Всичко това се случи, след като бяха направени съответните разследвания за преградното съоръжение на границата, "Кумгейт" и магистралите. Защо към днешна дата за никой от политиците, за които още преди година дадохме заявка, че искаме да получим информация, че са свързани с КТБ, финансирани от КТБ и са имали някакви взаимоотношения с тази банка, не излезе нищо в публичното пространство? А се опитва да се пришие колегата, журналистът Елена Йончева, която обективно върши своята работа, към едно престъпление, за което държавата с години си затваряше очите", каза още Иванов.

От името на депутатите от "БСП за България" той обяви: "Това е един изключително нескопосан опит на ГЕРБ да спечели служебно европейските избори, който категорично ще бъде увенчан с неуспех. Парламентарната група категорично застава зад Елена Йончева в нейната дейност като журналист и народен представител да работи обективно, да разкрива истината и да търси справедливостта. Ние ще я подкрепяме във всички действия, които оттук нататък тя предприеме, и ще я защитаваме със всички сили, които ни дава законът", завърши Иванов.

Снимка Дневник