Водолази откриха тялото на 15-годишното момче
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Януари 2019 12:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Водолази откриха тялото на 15-годишното момче

/КРОСС/ Водолази откриха тялото на 15-годишното момче, което потъна във вторник в замръзнал водоем край пловдивското село Марково. Издирвателната акция беше подновена тази сутрин. Трима водолази и 6-ма пожарникари се включиха в търсенето на потъналото момче. За да влязат в замръзналия водоем, се наложи водолазите да разбиват дебелите ледени блокове.

„Трудността първо е температурата, второто е опасността за екипировката, че може да замръзне дихателният апарат. Третото е ледът, защото не може да си изплува навсякъде", заяви Димитър Бришимов, началник на Спасителен отряд при ПБЗН-Пловдив. Според спасителите момчето не е имало големи шансове да изплува от леда. „Ако е загубило отвора, в който е попаднал, никакъв шанс", коментира Бришимов. „Правило е опити да излезе. Поне децата разправяха, че дълго време се е опитвал да излезе от водата, качвайки се на леда, но ледът просто се е цепил и е нямало опора да излезе. Бил е здраво момче, жилаво, по описанието на неговите приятели", разказа Пламен Кабаков, кмет на село Марково.

Другата грешка според спасителите е, че децата, които са били с 15-годишното момче, са се обадили за помощ първо на свой роднина, а не веднага на тел.112. „Дядото се е опитвал да му помогне с въдица, да се хване за нея, за да излезе. За съжаление ненавременното подаване на сигнал към 112 е допринесло за трагичния инцидент", обясни още кметът Кабаков.

15-годишното момче от село Първенец заедно с още двама свои връстници от същото село решили във вторник следобед да се разходят до язовира и да се пързалят върху леда на замръзналия водоем. „Обясниха, че са дошли да се разходят и да си правят селфита на леда. В интернет пространството има доста клипове, доста неща, които са на екстремна тема, и може би тийнейджърите по този начин показват своите способности.", коментира Кабаков. Малко преди 10.00 часа тялото на 15-годишното момче беше извадено от замръзналия водоем.