Руската оперна прима Мария Гулегина излиза на българска сцена в "Парсифал" на Вагнер
Секция: КУЛТУРА
23 Януари 2019 18:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руската оперна прима Мария Гулегина излиза на българска сцена в "Парсифал" на Вагнер

/КРОСС/ Световноизвестната оперна прима Мария Гулегина ще пее на сцената на Софийската опера и балет на 30 януари и първи февруари тази година в спектакъла „ Парсифал " от Рихард Вагнер на режисьора - академик Пламен Карталов. Той споделя, че тази опера има за цел да изпрати към публиката важното послание - за смирение и любов.
„ Парсифал " е определяна от Вагнер като тържествена сценична мистерия в три действия. Смята я за религиозна церемония, а не като обикновено развлечение за меломаните и за това иска по време на премиерата през 1882 година в Байройт, Германия публиката да не алодира играта на артистите, но все пак разрешил това да стане в края на второто действие.
„ Парсифал " е последното сценично произведение на Рихард Вагнер, в което той вплита мотиви от едноименната поема на Волфрам фон Ешенбах и от „ Парсифал или Принцът на Граал " от Кретиен дьо Труа и „ Магинобион ".
„ Парсифал " носи в себе си религиозни и философски идеи и е смесица от християнство и будизъм. Тайнствена история за светия граал и опазването му, която пред българска публика ще разкажат Мария Гулегина - в ролята на магьосницата Кундри и колегите й Костадин Андреев, Атанас Младенов, Ангел Христов, Петър Бучков, Бисер Георгиев, хорът и оркестъра на Операта. Диригент на спектакъла е Константин Тринкс.
Мария Гулегина е артист от международна величина, чиято кариера преминава през сцените на едни от най-прочутите оперни театри в света и през съвместна работа с Лучано Павароти, Пласидо Доминго и диригентите Рикардо Мути, Валерий Гергиев, Клаудио Абадо.
В България, премиерата на „Парсифал " се състоя през юли 2017 година, като част от подетата преди години инициатива на директора на Софийската опера и балет - академик Пламен Карталов за възобновяване на представянето на оперите на Рихард Вагнер на българска сцена.
Билетите за „ Парсифал " на 30 януари и 01 февруари 2019 с участието на Мария Гулегина вече са в продажба