Метеорит е ударил Луната по време на затъмнението
Секция: Наука
23 Януари 2019 13:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Метеорит е ударил Луната по време на затъмнението

/КРОСС/ В ранните часове на понеделник хиляди телескопи в Северна Америка и Европа бяха насочени към Луната, за да видят и заснемат вълнуващи кадри на последното пълно лунно затъмнение до 2022 година.Астрономите обаче са уловили и нещо по-интересно от затъмнението - метеорит се е сблъскал с Луната, при което в следствие от експлозията се е получил силен проблясък, пише National Geographic.

Космическият обект е ударил Луната в 6:41 ч. българско време, разкриват записите на проекта МИДАС - Moon Impact Detection and Analysis System, който следи за удрящи се в повърхността на Луната метеорити.Подобни сблъсъци е трудно да се наблюдават при пълнолуние, тъй като повърхността на Луната е твърде осветена и камерите трудно биха уловили експлозията от удара. Рекордният брой телескопи насочени към нашия естествен спътник и затъмнената му от Земята повърхност са спомогнали за заснемането на сблъсъка.Учените разкриват, че метеорит с подобни размери удря Луната поне веднъж на седмица, като мощността на взрива при удара се оценява на еквивалента на няколко тона тротил.

Астрофизиците заявяват, че Луната е една от причините на Земята да има живот. Тя е стабилизирала орбитата на нашата планета, както и въртенето около оста ѝ. Освен това не рядко вместо да се сблъскват с нас, метеоритите и астероидите удрят Луната.