АФИС: БСП поведе на ГЕРБ в изборите за Европейски парламент
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Януари 2019 12:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
АФИС: БСП поведе на ГЕРБ в изборите за Европейски парламент

/КРОСС/ Интригата за първото място на изборите за Европейски парламент се изостря. БСП вече изпреварва ГЕРБ, макар и в рамките на статистическата грешка - показват данни от национално представително проучване на агенция АФИС, проведено от 14 до 19 януари чрез интервюто с 1010 пълнолетни български граждани. 24.2% биха гласували за БСП, ако изборите са днес, 23% биха предпочели ГЕРБ.

Според социолозите на този етап изглежда слабо вероятно нов играч да се намеси в спора за призовото място.Едва 35% от имащите право на глас биха гласували на изборите за Европейски парламент. Те са основно привърженици на БСП, ГЕРБ и ДПС.

Шансовете на останалите за излъчване на евродепутат за твърде условни и пренебрежимо малки, установяват от АФИС. Само коалиция "Обединени патриоти" има потенциалната възможност да се сдобие с повече от един мандат, прогнозират те. Тъкмо тази сутрин обаче възможността за запазване на коалицията се разпадна. Партията на Валери Симеонов НФСБ официално обяви, че прекратява преговорите с ВМРО на вицепремиера Красимир Каракачанов за общо явяване на изборите за Европейски парламент.

При цялата условност на изчислението 17-те мандата за България биха се разпределили по следния начин:

Ако разликата между водещите политически сили надхвърли 3,4 пункта, това ще означава и разлика от един мандат. Ако има коалиция "Обединени патриоти" и тя премине бариерата от 5,89%, националистите ще се поздравят с един мандат, който ще бъде за сметка или на първия в класацията, или на ДПС.

Въпреки очакваната ниска избирателна активност, в България, за разлика от другите държави членки на ЕС, доверието към общоевропейските институции превишава недоверието. От данните, представени на диаграмата личи, че ситуацията в ЕС се оценява негативно, макар и не чак толкова, колкото е оценено положението у нас.