БАБХ: Чумата по свинете е под контрол
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Януари 2019 14:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БАБХ: Чумата по свинете е под контрол

/КРОСС/ Заболяванията Чума по дребните преживни животни и Африканска чума по свинете  са овладяни и под контрол у нас, но България продължава да е под наблюдение, тъй като има неликвидирано огнище в гр. Болярово. Това съобщи днес на брифинг за медиите изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев. Мерките от страна на ветеринарните власти за превенция и контрол на заболяването, както и рестрикциите на Европейската комисия са облекчени, но надзорът продължава. Целта е да се възстанови статутът на страната и да се възобновят търговските отношения, съгласно стандартите на Световната организация за здравеопазване на животните (OIE), допълни д-р Дамян Илиев. Това ще се случи най-рано 6 месеца след ликвидиране на последното огнище.

„Всички южни области в България са под специален надзор за ЧДПЖ. Изпълняваме мерки по две програми - THRACE и GF-TADs. Пред Европейската комисия (ЕК) агенцията пое ангажимент, чиято цел е да покажем липса на инфекция. Продължават клиничните прегледи и взимането на проби, но най-важни са самоконтролът и отговорността на стопаните. Ситуацията за фермерите обаче е облекчена, защото в тези региони вече има свободно движение на животни за клане и свободна реализация на продуктите от тези животни", коментира д-р Александра Митева, началник отдел „Хуманно отношение към животните".

В този контекст темата с фермата в гр. Болярово продължава да е актуална заради неликвидираното огнище и отказа на стопаните и техните сподвижници да спазват ветеринарномедицинските правила. „Във фермата в Болярово имаше доказан вирус, а огнището продължава да е активно", заяви още Дамян Илиев.

По отношение на другото опасно заболяване у нас през последната половин година - Африканска чума по свинете, от БАБХ коментираха, че след появата на първото огнище през август 2018 г. то е било ликвидирано за 24 часа. Оттогава досега няма случай на заболяване при домашни свине, с което разпространението е предотвратено.
От БАБХ апелираха гражданите да бъдат внимателни при консумация на сурово сушени домашни месни продукти. Това е предпазна мярка и срещу болестта трихинелоза.