Франция е най-социалната държава в света
Секция: СВЯТ
23 Януари 2019 14:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Франция е най-социалната държава в света

/КРОСС/ Пенсии, здравеопазване, семейни надбавки, трудово подпомагане: социалните разходи на френската държава са били миналата година 32 на сто от брутния продукт (БВП) на страната. Това е най-щедрата страна сред богатите държави по това перо, изпреварвайки Белгия, сочат резултатите на проучване, публикувано днес от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Както през 2016-а и 2014-а, Франция е безспорен лидер в класацията на ОИСР. С брутни държавни разходи за социални цели, които са равняват на 32 на сто от БВП Франция е на първото стъпало, следвана от Белгия с 28,9 на сто и Финландия с 28,7 на сто.

В долния край на списъка, включващ страните от ОИСР, са Република Корея (11,1 на сто), Чили (10,9 на сто и Мексико (7,5 на сто). При все това разходите на френската държава не са най-големите във всички категории.

В здравеопазването (8,8 на сто от БВП) Франция е плътно след САЩ и Германия. Тя е трета при разходите за пенсии (13,9 от БВП след Гърция и Италия) и седма за подпомагане на активното население (при безработица, нетрудоспособност и за семейни надбавки)

Дори да се включат частните разходи, независимо дали те са "доброволни" или "задължителни", към финансите на всяка една от държавите членки на ОИСР, Франция е номер едно в света по нетни социални разходи, които са 31,7 на сто от нейния БВП.