Путин пенсионира АК-74
Секция: Русия
23 Януари 2019 15:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Путин пенсионира АК-74

/КРОСС/ Първата партида 2500 бройки от новия автомат АК-12 вече е на въоръжение в руската армия, заменяйки АК-74, който от своя страна е заменил преди около половин век АК-47. Процесът на цялостното превъоръжаване обаче ще е доста бавен и много поделения ще запазят своите варианти на автомат "Калашников", предава военният канал "Звезда".АК-12 ще навлезе най-напред в елитните части, като автоматът се отличава със своя нисък откат и лесна контролируемост при автоматична стрелба. Това превръща новия "Калашник" в изключително точна и прецизна карабина.Разработката на АК-12 може да се проследи още от 2010 година, като проектът няколко пъти е бил изоставян и подобряван. Любопитен факт е, че разработката се е финансирала почти изцяло с парите, които концернът "Калашников" е правел на цивилния пазар в САЩ. Предишният президент на Америка, Барак Обама, наложи забрана за продажба на произведено в Русия оръжие в края на 2014 година.

Максималният обсег на АК-12 е увеличен от 600 на 800 метра спрямо АК-74, скорострелността е увеличена съвсем малко и вече е 700 изстрела в минута, вместо 650. Дребни промени са направени по конструкцията, като разглобяването на автомата е станало още по-лесно.

Благодарение на използваните нови полимери теглото е намалено с около 300 грама и с празен пълнител АК-12 тежи 3,5 килограма.Новият "Калашник" използва 5.45х39 мм калибър, а в един пълнител се побират 30 патрона.

Освен Русия с новия "Калашник" ще се сдобие и Армения, която дори е подписала договор за производство на оръжието. Катар също е закупил неуточнено количество бройки през 2018 година.