Гъбите шийтаке помагат за високо кръвно налягане
Секция: Здраве
23 Януари 2019 19:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS

/КРОСС/ Хората могат да снижат риска от високо кръвно налягане, като предприемат известни промени в начина си на живот или хранене. Една от промените, предложена от британски специалисти, е да се консумира определен вид гъби. Според някои експерти гъбите шийтаке допринасят за понижаване на високото кръвно налягане.

Въпросните гъби са богати на химикала еритаденин, който блокира активността на ензим със съдосвиващо действие. Това е важно, тъй като когато съдовете се свиват, налягането на преминаващата през тях кръв се увеличава, обяснява диетоложката Джулиет Келоу.

Медицинският консултант д-р Сара Бруър допълва, че гъбите шийтаке блокират ангиотензин-конвертиращия ензим (ACE) по подобен начин на АСЕ-инхибиторите - клас лекарства срещу високо кръвно налягане.

Някои други ядливи гъби като кладница, зимна припънка (енокитаке) и обикновена манатарка също съдържат еритаденин, но в по-малки количества.

Гъбите шийтаке освен това са отличен източник на всички незаменими аминокиселини и на витамини B1, B2, B12 и С. Те съдържат и повече витамин D от което и да е друго растение. Наличните в тях магнезий и калций също допринасят за понижаване на кръвното налягане.

Гъбите шийтаке отстъпват по популярност на най-известните гъби в света - печурките, въпреки че ги превъзхождат по хранителна стойност.