Правителството отмени решението за строеж на втори лифт в Банско
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Януари 2019 15:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Правителството отмени решението за строеж на втори лифт в Банско

/КРОСС/ Правителството отмени решението си от декември 2017 година, с което възлага на министъра на околната среда да предприеме спешни съгласувателни действия по реда на екологичното законодателство, ако има инвестиционен интерес за изграждане на втора кабинкова линия в ски зоната на Банско.

Отмяната беше направена, след като миналата седмица Върховният административен съд реши окончателно, че промените в плана за управление на националния парк Пирин трябва да минат през екологична оценка, а правителственото решение позволява такива промени без оценка.

Делото бе образувано по жалби - на Министерския съвет, на министъра на околната среда и водите.
До обжалването се стигна, след като тричленен състав на ВАС реши в края на юли, че с промените в плана за управление на парка са нарушени разпоредби от българското и международното право.
Според съда, който се опира на Закона за защитените територии (ЗЗТ), се допуска единствено ремонт, но не и изграждането на нови спортни съоръжения в парка.

Промяната на предназначението на големи площи от националния парк и включването им в зоната за туризъм и зоната на сградите и съоръженията означава прекратяване на възможността тези площи да бъдат използвани пълноценно за опазване на биоразнообразието. Поради това е било задължително участието на обществеността да се реализира и чрез процедурите по екологична оценка и оценка за съвместимост, посочиха тогава от съда.