Приложение на „Майкрософт” ще ни предупреждава за сайтове с фалшиви новини
Секция: Технологии
23 Януари 2019 20:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Приложение на „Майкрософт” ще ни предупреждава за сайтове с фалшиви новини

/КРОСС/ Продължете с повишено внимание: този сайт обикновено не спазва основни стандарти на прецизност и отговорност" - това съобщение ще посреща онлайн потребителите не при опит да влязат в някоя пиратска страница, а в онлайн портала на известния с популистката си реторика британски таблоид „Дейли Мейл".

Предупреждението се появява на екраните на потребителите, които използват мобилните версии на уеб браузъра на „Майкрософт" - „Едж" (MS Edge). То е резултат от интеграцията на платформата „НюзГард" (NewsGuard) в приложението. Очаква се скоро тя да заработи и на настолната версия на „Едж".И в момента всеки потребител може да използва платформата чрез нейната добавка за най-популярния браузър - „Хром". За всеки популярен новинарски сайт се вижда дали има последователна и отговаряща на базовите правила редакционна политика, дали има прозрачна собственост, дали декларира рекламното съдържание и др.

„НюзГард" е създадена от опитни медийни професионалисти с цел да създаде единен стандарт за това на кои онлайн медии може да се има доверие, като всички решения са публични (в най-дълбоки подробности) и изданията имат възможност да отговорят на критиката и да поискат преразглеждане на оценката.

Компанията разчита на финансиране от онлайн платформи, които биха използвали нейните услуги, вместо да се налага сами да вземат решения за това кои новини са фалшиви и кои - не.Екипът е независим от „Майкрософт" в решенията си, но технологичният гигант си партнира с платформата в рамките на своята програма за „Защита на демокрацията". До момента са анализирани 2000 американски сайта, а до април трябва да приключи и работата по оценките на 150-те най-популярни британски новинарски сайта.

„Дейли Мейл" е с най-ниския рейтинг - 1 от 5, като по същия начин е класиран и сайта на финансираната от Кремъл телевизия RT. Превърналият се в официоз на управлението на Доналд Тръмп сайт „Брайтбарт" също е в „червената" зона, където компания му прави либералният му "брат близнак" "Дейли Кос", докато консервативната, но все пак спазваща журналистически стандарти платформа на „Фокс Нюз" е сред интернет медиите, на които може да се има повече доверие.

С опасно нисък рейтинг са сайтове от целия политически спектър - поредно доказателство, че фалшивите новини не са проблем само на част от партиите.

Очаквано, от „Дейли Мейл" се разгневиха на оценката си и обявиха, че ще работят с „НюзГард" за това „тази погрешна класификация" да бъде променена възможно най-скоро.