Природозащитници искат оставката на министър Димов на протест
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Януари 2019 09:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Природозащитници искат оставката на министър Димов на протест

/КРОСС/ Природозащитници излизат на протест тази вечер с искане за оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Те настояват да се поеме политическа отговорност за допуснатите нарушения на българското и европейско законодателство. Протестната проява се организира точно седмица след като Върховният административен съд отмени новото застрояване в Национален парк Пирин.

Константин Иванов от Фонда за дивата природа заяви в навечерието на протеста:

"Някой трябва да поеме политическата отговорност. Това трябва да е, разбира се, премиерът Борисов, понеже неговият орган МС е подписал това решение, но, тъй като вносител е бил министърът на околната среда, той трябва, най-малкото да си подаде оставката, понеже е вкарал държавата в един процес, който очевидно е незаконен".

Природозащитничката Катерина Раковска предупреди:

"В момента, същите тези хора са подготвили промени в Закона за биоразнообразието, които ще имат негативни последствия за цялата екологична мрежа и обезсмислят "Натура 2000" - мрежата в България. Това е много опасно. Да предотвратим бъдещи грешни решения!".

В столицата довечера ще има още един протест - от 17 до 20 ч. ще протестират жители на столичиня район "Изгрев" с призив "Слънце за децата ни!" срещу презастрояването на квартала и съпътстващите неудобства за живеещите там.