Ротшилд продават последните си имоти в Австрия
Секция: ИКОНОМИКА
25 Януари 2019 20:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ротшилд продават последните си имоти в Австрия

/КРОСС/ Семейство Ротшилд слага край на 200-годишна ера, продавайки последните си земи в Австрия, информира Блумбърг.

Ротшилд, някога едни от най-големите финансисти на Хабсбургската империя, започват бизнес във Виена около 1815 година, което поставя началото на история, изпълнена с възходи, падения, катастрофи и войни.

Клонът на семейството, представляван от наследницата Бетина Бър, се е съгласил да продаде два доверителни фонда, които притежават около 7000 хектара гори в региона Долна Саксония, на виенската компания за опаковане Принцхорн холдинг (Prinzhorn Holdings), според източници.

Гората, около 20 пъти по-голяма от нюйоркския Сентръл парк, е част от имение, което барон Алберт фон Ротшилд купува през 1875 година. Нацистите конфискуват земята, след като окупират Австрия през 1938 година, а след Втората световна война тя частично е върната на семейството. Наследницата на Ротшилд Бетина Луръм се връща да живее там до смъртта си през 2012 година. След това два клона на семейството разделят имението, като сега и двете части са продадени на Принцхорн.

В началото на 19-и век предпремачът от Франкфурт Майер Ротшилд изпраща петимата си синове в различни европейски столици, за да правят бизнес с финансово затруднените правителства, борещи се с войни, революции и изграждане на железопътната мрежа. Фамилията разделя основните си клонове между Виена, Париж, Неапол, Лондон и Франкфурт, подкрепяйки финансово повечето кралски особи в Европа.

Във Виена през 1815 г. се установява Соломон Ротшилд и семейството бързо става най-големият финансист на Хабсбургската империя, инвестирайки в железници и металодобивни заводи, а с времето - и най-големият собственик на земи в страната.

По това време на евреите във Виена не се разрешава да купуват къщи и едва през 1843 г. на семейсвото е позволено да купи къщи в столицата на империята. През 1910 г. Алберт, внукът на Соломон, е считан за най-богатия човек в Европа.