27 януари – Годишнина от рождението на Моцарт и Луис Карол
Секция: КУЛТУРА
27 Януари 2019 07:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
27 януари – Годишнина от рождението на Моцарт и Луис Карол

/КРОСС/ На 27 януари 1756 г. в Залцбург, Австрия, е роден Волфганг Амадеус Моцарт, обявен по-късно за дете-чудо. Той проявява изключителния си музикален талант още на 3-годишна възраст, композира на 5, а когато е на 6, свири пред австрийското кралско семейство.

Баща му го учи да чете и пише, да свири на клавесин, цигулка и орган. В Англия малкият Моцарт е предмет на научни изследвания, а духовенството вижда в неговата необичайна и изключителна дарба Божията намеса.

Моцарт е надарен с изключителна музикална дарба и успява да изсвири дадено музикално произведение след като го е чул само веднъж. Характерна за него е и изключителната му импровизаторска способност. Известно е, че Моцарт не е ползвал чернова и е композирал някои от оперите си само за седмици.

Музиката му е своеобразен и типичен пример на класическия стил. Когато започва да композира, Европа е завладяна от галантния стил, своеобразна негативна реакция, насочена против стила барок. Моцарт успява да върне сложността на епохата на барока, като го обогатява с нови музикални форми и го адаптира към новата социална среда.

Моцарт е многостранен и гъвкав композитор, който пише във всички музикални жанрове, познати тогава - концерти, опери, симфонии, но им придава техническа сложност, изтънченост и емоционален заряд. Той пише също така и религиозна музика, включително меси, но и танцова музика, дивертименто, серенади и други развлекателни жанрове.

Всички основни характеристики на класическия стил присъстват в музиката му - чистота, баланс, прозрачност, сила. Особено в последните години от живота си Моцарт издига хроматизма до нова, непозната дотогава степен на артистичност. Той запазва през целия си живот способността и дарбата да запомня и адаптира ценни части от музиката на други композитори, за което допринясят несъмнено и многобройните му пътувания.

Едни от най-известните му произведения са оперите "Сватбата на Фигаро", "Вълшебната флейта" и "Дон Жуан", както и Симфония 40.

На 27 януари 1832 г. в Деърсбъри, графство Чешър, Англия, е роден "бащата" на Алиса, Луис Карол.

Всъщност името, с което всички го познаваме, е псевдоним. Променя името си, защото иска да се представя като детски автор, без това да се разбира в Оксфорд, където той е преподавател по математика.

Истинското име на писателя е Чарлс Латуидж Доджсън. Освен писател, Луис Карол е философ, математик, логик и фотограф.

Неговите най-известни произведения са "Алиса в Страната на чудесата" (1865) и "Алиса в Огледалния свят" (1871). Двете части са написани за истинско момиче, с което Луис Карол се запознава когато е на четири години. Момиченцето се казва Алис и е дъщеря на декана на колежа, в който преподава.