Политическите трусове във Венецуела предизвикат нови страхове у инвеститорите
Секция: ИКОНОМИКА
26 Януари 2019 15:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Политическите трусове във Венецуела предизвикат нови страхове у инвеститорите

/КРОСС/ Политическият хаос във Венецуела, предизвикан от международната подкрепа за лидера опозицията – политика Хуан Гуайдо, постави под въпрос инвестиции за над 25 млрд. долара, направени от Китай и Русия – най-изтъкнатите поддръжници на застрашения режим на Николас Мадуро, коментира Financial Times.

Но докато Пекин и Москва се тревожат за бъдещето на съюзника си и съдбата на инвестициите в неговата администрация, западните инвеститори приветстваха новината за потенциалната смяна на управлението в Каракас, който може да помогне на ударената икономиката на страната да се съживи.

Противоположните реакции сред инвеститорите отразяват острото геополитическо разделение между правителствата, включително САЩ, Канада и Бразилия, които подкрепиха стремежа на Гуайдо да получи властта, и осъждането от страна на Русия, Турция и други. Мадуро го описа като „опит за преврат“.

Венецуела дължи на Пекин и Москва милиарди долари, а двете столици имат още милиарди в инвестиции, подписани от администрацията на Мадуро.