Рекорден брой участници на “Сурва“ в Перник
Секция: КУЛТУРА
26 Януари 2019 21:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Рекорден брой участници на “Сурва“ в Перник

/КРОСС/ Приключи първият ден от състезателните дефилета на Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва" в Перник. За поредна година той бие собствените си рекорди. Над 7 500 са участниците, а 19 от групите са от чужбина.

Пъстър, зрелищен, колоритен – международният фестивал “Сурва“ е най-авторитетната, в България и на Балканите, изява на традиционни народни игри и обичаи с маски.

И тази година хиляди носители на традицията, от всички краища на страната, дойдоха в Перник заради състезанието, емоцията и веселбата.

“Фестивалът е едно велико изживяване  и пожелавам не всеки, който има възможността, да дойди да го посети – не е за изпускане“, сподели участник.

Играта на сурвакарите и кукерите, грохотът на звънците и разнообразието на маските - завладява.

“От година на година хората искат да се представят по-добре и виждам в другите групи, че се събират много повече хора, който никога не са участвали и с голям ентусиазъм започват да работят, да правят нещо по-интересно“, разказа друг присъстващ.

Едно от най-големите достойнства на фестивала е неговата приемственост. Площадът в Перник се оказа тесен за многобройните зрители, дошли да видят сурвакарите и кукерите и да се докоснат до маските, съпреживявайки тайнството на маскирането.