Най-малко 27 души убити при двоен бомбен атентат срещу църква на Филипините (Обновена)
Секция: СВЯТ
27 Януари 2019 10:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Най-малко 27 души убити при двоен бомбен атентат срещу църква на Филипините (Обновена)

/КРОСС/ Властите във Филипините се зарекоха да ликвидират хората зад двете бомбени експлозии в района на катедрала в южната част на страната, при които бяха убити най-малко 27 души и 77 ранени, предаде Ройтерс.

Сред загиналите има 7 войници и 20 мирни граждани. 14 войници са ранени, както и двама полицаи и 61 мирни граждани, показва последната равносметка, публикувана от местната полиция.

Според силите за сигурност първата бомба е избухнала в катедралата на остров Холо по време на неделната литургия. Втората е избухнала около минута по-късно извън обекта, след като правителствените сили се притекли на помощ на пострадалите. Смята се, че тя може да е била прикрепена на паркиран мотоциклет.

Правителството на Филипините обеща в изявление, че ще преследва нападателите „докато всеки убиец не бъде изправен пред съда и изпратен зад решетките. Законът няма да прояви милост към тях“.

На остров Холо действаха екстремисти от групировката Абу Саяф, обявена за терористична организация както от САЩ, така и от Филипините. Бойците на Абу Саяф извършват бомбени нападения, отвличания и обезглавявания на хора.

Властите все още не са изяснили мотива за нападението или дали то е свързано със състоялия преди дни референдум, с който беше създадена нова мюсюлманска автономна териториална единица в южния регион Минданао.

„Наредих на нашите войски да повишат нивото на тревога, да обезопасят всички религиозни обекти и обществени места и да приложат мерки за безопасност, за да предотвратят враждебни планове“, обяви в комюнике министърът на националната отбрана Делфин Лорензана.

Все още никой не е поел отговорност за атаката.