Витамин B3 - предимства и странични ефекти
Секция: Здраве
27 Януари 2019 12:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Витамин B3 - предимства и странични ефекти

/КРОСС/ Витамин B3, наричан още ниацин, е един от осемте В-комплексни водоразтворими витамини. Ниацинът има широка гама от приложения в тялото, подпомагащи функции в храносмилателната система, кожата и нервната система. Хранителните източници на този витамин включват дрожди, месо, риба, мляко, яйца, ядки, зелени зеленчуци, боб и зърнени храни, съобщават от foodpanda.

Подобно на другите витамини от вида B, ниацинът помага на тялото да разгражда въглехидратите, мазнините и протеините в енергия. В допълнение, играе роля в чернодробната функция. Полезен е и за лечението на мигрена. Ниацинът е известен за понижаване на LDL (лошия) холестерол и триглицериди в кръвта.

Въпреки ползите, според скорошни проучвания има известни известни странични ефекти, които могат да възникнат при приемане на ниацин-съдържащи лекарства или добавки във високи дози. Общите ниацинови нежелани реакции са главоболие, световъртеж, ниско кръвно налягане и др.

Ако ядете храни, богати на ниацин, шансовете, да получите нежелани реакции са много малки. Въпреки това, не прекалявайте с гъбите, яйцата и рибата, защото могат да затормозят дейността на черния дроб.