„Червени шалчета“ срещу „жълтите жилетки“ във Франция
Секция: СВЯТ
27 Януари 2019 16:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Червени шалчета“ срещу „жълтите жилетки“ във Франция

/КРОСС/ "Червените шалчета“ срещу „жълтите жилетки“  - това е днешният ход на демонстрациите в Париж.

Контрапротестът е организиран в защита на институциите и обществения ред срещу хаоса и насилието на протестите във Франция през последните два месеца. 

Няколко десетки души се бяха струпали на площад "Насион" в Париж в очакване на митинга на "червените шалчета", въпреки че мнозина са дошли без отличителни знаци. "Спрете блокадите" - гласи лозунгът на фейсбук страницата на групата, която се обявява срещу всякаква форма на насилие по време на протестите на "жълтите жилетки".

"Гневът е чут, исканията са основателни, но ние се обявяваме срещу формата, систематичното насилие, омразата към народните избраници и журналистите" - обяснява пред медиите жителят на Тулуза Лоран Сулие, от когото тръгна начинанието.

Водачите на "червените шалчета" уверяват, че са с различни политически хоризонти и не са нито защитници на президента Макрон, нито противници на "жълтите жилетки". Те имат скромни очаквания за днешния митинг, за който бяха заявили участие към 9000 души.

"Социалните мрежи не са Франция" - коментира днес председателят на френското Национално събрание Ришер Феран.

На вчерашните протести на „жилетките“ отново се стигна до насилие, а един от лидерите им беше ранен.

Силите на реда използваха сълзотворен газ и водно оръдие да отблъснат демонстрантите, които хвърляха предмети по тях в столицата.

По данни на Парижката префектура арестуваните са 22-ма.

Около 69 хил. души протестираха в цялата страна според данни, публикувани от Министерството на вътрешните работи. Това е спад в сравнение с миналата събота, когато броят им беше 84 хил.