Шанс за български студенти за безплатно образование в Русия
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Януари 2019 14:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шанс за български студенти за безплатно образование в Русия

/КРОСС/ Възможностите за безплатно обучение в Русия бяха представени днес на информационна среща в Руския културно-информационен център в София. Над 500 руски университети имат готовността да приемат български студенти и аспиранти. Това стана ясно по време на срещата, в която участваха  представители на Посолството на Русия у нас, ръководството на Россътрудничество, медии и бъдещи кандидат-студенти.

Програмата предлага бакалавърска степен, магистратура, специализация, аспирантура, докторантура, повишаване на квалификация, стаж по специалността. Ежегодната квота е в рамките на 15 хил. места, разпределящи се между повече от 160 държави. Владеенето на руски език не е задължително, но е предимство при равни други условия.

"Всеки млад човек, имайки съответната квалификация, знаейки съответния език за съответния регион в света - английски, испански, немски, френски, но знаейки и руски, би влязал в квотата на предпочетените", коментира Константин Пеев,  завеждащ отдел „Наука и образование" в Россотрудничество. "От Япония, през Сингапур, Филипините, Китай, Виетнам, Корея, европейските страни, Канада, Америка, Латинска Америка. Това е наистина едно доказателство за възможностите, които предоставя тази програма и за перспективата, която се отварят пред всеки един млад човек.", каза още той.

"Ние, за разлика от нашите западни партньори, не искаме да изсмукваме мозъци от България - ние искаме всички хора да се върнат тук в страната като квалифицирани специалисти, професионалисти, които да подпомагат българското общество и българската икономика. Това каза от своя страна Роберт Шестаков - съветник в Руското посолство и представител на Министерство но образование и науката в Руската федерация.

Началото на кампанията за безплатно образование на чужди граждани в университетите на Русия е поставено през октомври 2013 година. Възможностите за обучение са по 650 направления (специалности) в над 500 висши училища в повече от 80 града в Русия.

Квотата за България всяка година се увеличава. През 2013 г. е  била 50 човека, а през 2018 - 220 (при подадени 450 заявки). Досега по тази програма в руски университети се обучават или вече са завършили над 800 граждани на Република България. Подборът на кандидати се осъществява на два етапа, а самото кандидатстване е само в няколко стъпки, онлайн на RUSSIA.STUDY.

Според завеждащия отдел „Наука и образование" в РКИЦ д-р Константин Пеев, през последните 3 г. кръгът на интересите към специалностите, които предлагат руските ВУЗ-ове, постоянно се разширява. Интерес предизвиква и медицината, която до миналата година не беше включена във възможностите по програмата, но вече присъства там, обясни Пеев. Кандидат студентите проявяват огромен интерес към специалности, свързани с науката, инжинеринга, съвремените технологии, архитектурата, психологията, туризма, политическите науки, педагогиката, политологията, изтокознанието, финансите, икономиката, мениджмънта и изкуството. Нанотехнологиите и ядрените науки се радват на най-голям интерес, както и туризмът и мениджмънтът в туристическата сфера.

За участие в мероприятията по подбора за 2019/2020 учебна година е необходимо да се попълни електронна анкета на портала http://russia.study/ и да приложите необходимите документи. С подробна информация могат да помогнат и в представителството на Россотрудничество в България (Руски културно-информационен център в София, гр. София, ул. Шипка, 34).