Затоплянето в Арктика "съживява" изчезнали растения
Секция: Наука
30 Януари 2019 18:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Затоплянето в Арктика "съживява" изчезнали растения

/КРОСС/ Учени от университета на Колорадо в Боулдър установиха, че изменение в климата е довело до значително отстъпление на ледовете в редица райони в Арктика и до поява на уж изчезнали растения, които около 40 000 години са били изолирани, съобщи сайтът Физ.орг, цитиран от БТА. Били изследвани остатъци от мъхове и лишеи, които израсли на канадския остров Бафинова земя, западно от Гренландия. Той се отличава с наличие на фиорди, низини и възвишения, а тънкият му слой лед е като естествен хладилник, в който се съхраняват тъкани на растения. Бафинова земя е 5-ият най-голям остров на планетата. През последното десетилетие в района се наблюдава значително затопляне и в резултат ледената покривка започна да отстъпва, оголвайки почвата под нея.

Специалистите извършили радиовъглеродно датиране на 48 образци от 30 ледени шапки и определили кога ледниците за последен път са отстъпили, а също каква е била тогавашната температура. Оказало се, че 21-ви век е най-топлият за региона през последните 115 000 години. Ако тази тенденция се съхрани, ледената покривка на остров Бафинова земя напълно ще изчезне след няколко века.

Преди около 120 хиляди години е бил налице така нареченият Еемиански интерглациален /междуледников/ период, който по сегашни преценки е бил средно с около градус по-топъл от днешния, но благодарение на антропогенното глобално затопляне, вече сме преминали това температурно ниво и навлизаме в температурни зони, отпреди самото заледяване - преди повече от 2-3 милиона години.