Как започна скандалът за Ларгото
Секция: Интервюта
30 Януари 2019 14:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Как започна скандалът за Ларгото

/КРОСС/ Темата за строежа на Ларгото отново излезе на дневен ред, след като депутатът от БСП Елена Йончева обяви днес публично запис, в който настоящият министър на културата Боил Банов говори как да се направи така, че консорциумът, който строи обекта, да не плати неустойка от 700 000 лева. Записът е от 2016-а, а по това време Банов е заместник-министър на културата, а министър е Вежди Рашидов.

Обществената поръчка за строежа на Ларгото печели консорциумът "Антична Сердика" с водещ партньор варненската "Пътища и мостове", държавната "Реставрация" ЕАД, "Пътстрой-Варна" и "Финанс груп 2013" ЕООД. Последното дружество по това време е собственост на Ирена Георгиева, майка на изгряващата поппевица Гери-Никол. Именно фирмата й "Финанс груп 2013" е продуцент на първите клипове на звездата. Още при издаването на обекта стана скандал, защото имаше забавяне, а Министерството на културата заведе дело срещу консорциума "Антична Сердика" за 754 хил. лв.

Причината са именно забавените срокове за предаване на обекта и неточно изпълнение на договорените строително-монтажни работи. Такива аргументи са записани в материалите по делото.

После обаче Софийският градски съд отхвърля иска на министерството, което е възложило обществената поръчка за изграждане на комплекса. Ведомството е задължено да плати на фирмите от консорциума 26 хил. лв. разноски.

Обществената поръчка за ларгото бе обявена през юни 2014 г. Целта на проекта е да се свържат в едно археологическите разкопки в центъра на София с модерната градска среда.

Работата е завършена на 29 декември 2015 г., а на 25 януари 2016-а Министерството на културата приема обекта без забележки.