Спецпрокуратурата влезе в Министерството на културата
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Януари 2019 14:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Спецпрокуратурата влезе в Министерството на културата

/КРОСС/ Прокурори от Специализираната прокуратура влязоха в Министерството на културата.

Очаква се да бъде иззета документация, свързана с изнесените от депутата от БСП Елена Йончева данни.По-рано днес тя разпространи аудиозапис, за който твърди, че уличава министъра на културата Боил Банов, че като заместник-министър през 2016 г. е искал да спести на изпълнителя на ремонта на Ларгото 700 000 лева неустойки заради забавянето на ремонта.

Самият Банов беше категоричен, че опростени пари няма, и заяви, че е рекетиран. Той посочи името на Ангел Ангелов, който е бил директор на дирекция „Европейски програми и проекти" в Министерството на културата, и е бил уволнен.

Банов показа на медиите искова молба от Министерството на културата към фирмата изпълнител на ремонта за забавяне и неизпълнени дейности за 750 000 лв., като по думите му в момента текат съдебни дела. Според него разпространеният аудиозапис е монтаж. Министърът се закани, че ще съди всеки, когото може "по трасето" Проверката на прокуратурата трябва да приключи в срок до 2 месеца, като има опция за удължаване с още 1 месец.


Данните, изнесени от Елена Йончева за нарушения, извършени от министъра на културата Боил Банов и други лица, според нас сочат за евентуално извършено престъпление по служба и безстопанственост, заяви на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.
Предстои разследващите да изземат цялата документация по случая и да посетят министър Банов, който ще бъде разпитан. Арнаудова обясни, че още днес ще започнат разпити на хора, които имат отношение по случая с изграждането на Ларгото и последващите действия на Министерството на културата, представени от Елена Йончева.

„Изнесените от нея записи на разговори биха могли да се използват като годно доказателство, но тъй като не са правени в условията на СРС, трябва да се назначи експертиза, която да установи съдържанието, участниците и авторството им", поясни говорителят на главния прокурор.

„Когато прослушахме записите, разпознахме гласове на хора, които считаме, че са автори на изявленията, описани в този запис. Ще ги поканим да дадат обяснения. Самият запис ще бъде подложен на експертен анализ", допълни Арнаудова.По думите й неподаването на сигнал е укоримо поведение, но не всяко такова е престъпление от общ характер. Така тя коментира дали е наказуемо, че служителят в министерството, направил записите, не е сигнализирал органите на реда, след като е знаел за извършени нарушения.

Арнаудова уточни, че ако този служител се притеснява за здравето си или положението си в обществото, ще бъде гарантирана неговата сигурност.