„Галъп”: Българите предпочитат работното място да е близо до дома им
Секция: ИКОНОМИКА
30 Януари 2019 14:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Галъп”: Българите предпочитат работното място да е близо до дома им

/КРОСС/ 80% от българите смятат, че в големите градове придвижването е все по-трудно. 72% са на мнение, че ако им се наложи да сменят работа, от съществено значение ще е тя да е близо до училища и детски градини. 64% са склонни да съобразяват и работното си място с мястото, където живеят. 71% пък казват, че няма достатъчно места за паркиране. Това сочат данните от проучване на „Галъп интернешънъл"

На въпрос дали биха съобразили свое ново жилище с мястото на работата си, 62% казват „да", 33% - „не", а останалите се колебаят.

Градска среда

Данните от проучването сочат още, че 44% се съгласяват с мнението, че тротоарите в тяхното населено място са по-скоро добри, а 52% са на обратното мнение. В София обаче картината е по-критична и близо две трети са недоволни, докато близо една трета са доволни.

Подобна е картината и когато се попита за нашумелите ремонти на площади, улици и други градски пространства - 47% ги одобряват, а 50% не. В София съотношението сочи малко по-критични настроения. В по-големите населени места и столицата живеят и хората, които в по-голяма степен могат да се позволят да пътуват извън България и да сравняват, отчитат социолозите.
Снегопочистване

Засега българите намират работата на властите по почистването на снега в населените места за по-скоро ефективна - 58% оценяват позитивно, а 31% негативно. В София снегопочистването се разглежда дори малко по-добре на фона на страната.

Проблемът с мръсния въздух

Абсолютно противоположна обаче е картината на мненията, когато стане дума за атмосферния въздух. 92% от софиянци смятат, че има проблем с въздуха, при 53% в страната.

Проблемът с ромските гета

Чувствителността на обществото по въпроса с гетата е висока, сочат още данните на „Галъп". 70% подкрепят действията на Красимир Каракачанов във Войводиново. 25% са „против", а останалите се колебаят. 85% смятат, че е нужна стратегията, за която Каракачанов говори, за решаване на въпросите с гетата. 12% пък са на обратното мнение.
Българските превозвачи

Темата с българските превозвачи се е превърнала в надпартиен въпрос и премиерът Бойко Борисов печели плюс с опита да постигне отстъпки и отлагане на новите регулации - в полза на бизнеса на българските фирми. 17% с против действията му, а останалите се колебаят.

Новите изтребители

Мнозинство от 59% подкрепя и критичната позиция на президента Румен Радев заради неспазването на обявената за закупуване на нови изтребители процедура. 29% са „против", а останалите се колебаят.