НАСА публикува нови близки снимки на астероида Бену
Секция: Наука
30 Януари 2019 16:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НАСА публикува нови близки снимки на астероида Бену

/КРОСС/ Космическият апарат OSIRIS-REx, който е в орбита около астероида Бену, пусна най-детайлните си снимки на космическия обект. Сондата е направила снимките на 17 януари, когато е била само една миля (1,6 километра) над повърхността на Бену, използвайки навигационната си камера NavCam 1, съобщават от НАСА.

OSIRIS-REx стартира през 2016 г. с цел изучаване и събиране на проби от астероид близо до Земята. Сондата се приближи до Бену в началото на декември 2018 г. и започна своята орбита около астероида през януари.

Бену е най-малкият обект, около който орбитира апарат, създаден от човечеството. Дължината на астероида е едва 500 метра. Орбитирането около нещо толкова малко е много трудно, тъй като астероидът почти няма гравитационно поле. Заради това сондата е снабдена с мощна камера, а изображенията от нея се използват за калибриране на орбитата.

НАСА се интересува от Бену, защото астероидът съдържа следи от древната Слънчева система и може да помогне за отговарянето на въпроса как е възникнал живота на Земята. Освен това в средата на 22 век има шанс от 0.037% Бену да се сблъска със Земята.