Калоян Паргов, БСП: Столицата има нужда от нов бюджет и нова философия
Секция: ПОЛИТИКА
31 Януари 2019 14:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Калоян Паргов, БСП: Столицата има нужда от нов бюджет и нова философия След изборите ще предложим алтернативен

/КРОСС/ ГЕРБ грешат в това, че продължават модела „Софиянски" на бюджетиране, ние ще предложим алтернативен бюджет след изборите. Това каза пред журналисти председателят на БСП - София Калоян Паргов, предаде Агенция „Фокус". „Бюджет 2019 е копие на Бюджет 2018 - продължение на едни политики, които наблюдаваме 10 години, за които нито един проблем на София не е решен. Решихме ли проблема с недостига на места в детски заведения?
Транспортната схема удовлетворява ли всички като достъпност? Имаме ли преодолян проблем с трафика и задръстванията? Светнаха ли крайните квартали като виенски квартали с хубави улици, хубави плочки и в хубави градинки? Това ли е политиката? Как да подкрепим такава политика? ГЕРБ грешат в това, че най-после трябва да има програмно бюджетиране в Столична община, а не да продължаваме модела „Софиянски" на бюджетиране.
Защото този бюджет е една чисто счетоводна сметка, а не е концентриран израз на политики, какъвто трябва да бъде", заяви Паргов. На въпрос защо БСП - София не са направили алтернативен бюджет, Паргов отговори, че такъв ще бъде направен догодина след изборите. „Удобно г-жа Фандъкова и колегите от ГЕРБ говорят за алтернатива, но тя е точно това програмно бюджетиране. Когато имаш програма за справяне с детските градини, те трябва да намират числовите изражения. Може ли някой да каже кои са тези квартали, в които имаме недостиг, за да планираме там изграждането?", коментира той.
Паргов посочи, че има 250 млн. лв. рекорден преходен остатък. „И в това удариха рекорда. Това са спестени пари на данъкоплатците или неусвояването е в следствие на некадърност и на несвършена работа? Това са пропуснати ползи. Или може би има нещо положително в това, защото пак щяхме да се натъкнем на схемата „ремонт на ремонта" или „контрол на контрола", което явно ще продължи и през тази година, като гледам как са я подкарали", каза още той. Лидерът на БСП - София коментира, че столицата има нужда от нов бюджет и от нова философия, която да обедини и подреди всички програми и стратегии. „Това е разликата, която ние ще покажем в рамките на следващата година като бюджетиране. А не както подхождат още от времето на Стефан Софиянски - дали е Минко Герджиков зам.-кмет по финанси, или Дончо Барбалов, разлика няма", заяви Паргов. Той коментира, че за ГЕРБ е практика като замирише на избори да правят рекордни бюджети. „И големи неудачи да представят за големи постижения - те са майстори в това. И този бюджет ще бъде отново бюджетът на лентичките с надеждата, че някой пак ще се излъже", коментира Паргов.