Най-богатият човек в света ще изстреля мощна ракета след 2 години
Секция: Наука
01 Февруари 2019 13:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Най-богатият човек в света ще изстреля мощна ракета след 2 години

/КРОСС/ Американската компания Blue Origin планира да изстреля тежката си ракета-носител New Glenn през 2021 година, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Стартът ще бъде даден от комплекс номер 36 на ВВС в Кейп Канаверал в щата Флорида. Американската компания е сключила договор с канадския спътников оператор Telesat като с общи усилия в космоса ще бъде изведена мрежа от спътници за осигуряване на широколентов интернет във всяка точка на планетата. От Telesat се ангажираха да предоставят за целта орбитална архитектура, най-усъвършенствани антени, оптически ресурси и промишлени технологии.

Blue Origin от своя страна ще предостави стартовата си площадка и тежката си ракета-носител. Компанията не уточни колко изстрелвания са предвидени на ракетата й New Glenn за осъществяването на проекта с канадските партньори.

Ракетата ще има две степени, като първата ще се приземява обратно на Земята. Интересното е, че New Glenn ще използва за гориво метан и течен кислород, което ще намали цената на полета. На ниска околоземна орбита ще могат да се доставят 45 000 килограма, а на геостационарна орбита - 13 000 кг.

Тежката ракета New Glenn, чиято първа степен е предназначена а за многократна употреба, е кръстена на Джон Глен - първият американски астронавт, осъществил орбитален космически полет през 1962 година. Тази своя разработка Blue Origin обяви през 2015 година.

В перспектива компанията възнамерява да конструира тежката транспортна космическа система под названието New Armstrong в чест на астронавта на НАСА Нийл Армстронг - първият човек, стъпил на Луната през 1969 г.