Хосе Карерас включи българи в последния си концерт в България
Секция: КУЛТУРА
01 Февруари 2019 18:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хосе Карерас включи българи в последния  си концерт в България

/КРОСС/ Тенорът Росен Ненчев и сопраното Илина Михайлова ще участват в предстоящия грандиозен концерт на Хосе Карерас в зала Арена Армеец на 11 май 2019. Испанската оперна легенда лично е избрал талантливите български артисти да станат част от последния му концерт за България и Балканския полуостров.

Ненчев, солист на Софийска опера и балет, е ученик и любимец на Карерас, който за пореден път бе най-блестящо представилият се в ежегодния майсторски клас на Маестрото и от десетте избраници за заключителния му концерт, провел се преди броени дни в Пезаро, Италия (21-26 януари).

За пръв път Ненчев посещава ексклузивната певческа школа през 2017 г., когато, впечатлен от таланта и присъствието на родния тенор, Карерас го припознава като свой любимец и го кани да се включи и през 2018 г.. След като Ненчев доказва неоспоримия си талант, маестро Карерас решава, че именно той е най-подходящ да застане до него на сцената на зала Арена Армеец в София на 11 май.

Дълъг е списъкът на успехите на Ненчев. От 2008 до 2010 г. учи в музикална академия „Г. Марчиали" в Милано с маестро Виторио Теранова. Тенорът получава стипендия от Българското министерство на културата и специализира в Българският културен институт „Борис Христов"- Рим 2016г.Финалист е на силният международният конкурс ""Магда Оливеро"- Милано. Освен в двата престижни мастъркласа на Карерас, Росен Ненчев също така е участвал и в майсторски класове с Евгения Дундекова, Джузепе Сабатини, Анна Ванди. Изучавал е класическо пеене с маестро Франко Федеричи и маестро Георги Делиганев. Началото на кариерата на Ненчев започва на летния оперен фестивал в Бергамо в Травиата 2011г., следват няколко сезона, в които е солист на "Театро Сан Бабила"- Малката Скала участва в постановки на Травиата ,Набуко,Мадам Бътерфлай,Лучия ди Ламемур, Сега негов вокален педагог и ментор е световноизвестното българско сопрано Красимира Стоянова. От 2016 г. Ненчев е солист на Софийска опера и балет.

Тези дни, след края на занятията в Пезаро пък става ясно, че редом до Карерас в Арена Армеец освен Росен Ненчев ще излезе и живеещата във Валенсия оперна прима Илина Михайлова, изявяваща се в най-престижните оперни театри на Милано, Бергамо, Бреша, Кремона и Павиа. Освен родната НМА "Панчо Владигеров" сопраното завършва и Консерваторията "Джузепе Верди" в Милано в класа по оперно пеене на Вилма Борели. Участва в майсторските класове на Джакомо Арагал и Ернесто Паласио.

На гала спектакъла в София, рамо до рамо, Карерас и Росен Ненчев ще изпълнят дуетно вечните оперни класики "Non ti scordar di me", "Parla mi d'amore Mariu", а родният талант ще представи соло изпълнения на "O sole mio" и "Funiculi funicula" и др. Специална изненада за публиката ще бъде дует на големия Карерас и сопраното. Истински празник за почитателите на операта ще бъде "Il Brindisi" от операта "Травиата", която Карерас ще изпълни като трио с Ненчев и Михайлова.

Пълната програма на концерта ще бъде оповестена допълнително.