Недостигът на персонал и по-малкото средства са основните проблеми на Областните болници
Секция: Здраве
01 Февруари 2019 19:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Недостигът на персонал и по-малкото средства са основните проблеми на Областните болници

/КРОСС/ Недостигът на персонал и по-малкото средства, които ще получат през тази година са двата основни проблема, с които се сблъскват Областните многопрофилни болници. Това стана ясно по време на проведеното в село Марково, община Родопи месечно заседание на Националното им сдружение. Домакин на срещата де УМБАЛ-Пловдив.
На нея бяха обсъдени редица текущи въпроси, свързани с работата на лечебните заведения през 2019 г. Ръководителите бяха категорични, че най-големият проблем е свързан с недостига на персонал. „Медиците, които работят при нас са в по-напреднала възраст, защото по-младите се ориентират към частните болници в по-големите населени места като София и Пловдив или заминават за чужбина. Причината е, не можем да им предложим атрактивно възнаграждение", коментира председателят на Управителния съвет на сдружението д-р Васислав Петров, който е директор на Областната болница в Сливен.
След анализ на икономическата ситуация всички участници в заседанието са се обединили около идеята, че с подписването на анекса към НРД 2018 финансовите средства за областните болници през тази година ще бъдат намалени на фона на нарастващата минимална работна заплата и предстоящото повишение на възнагражденията в бранша. Всяка болница ще получи през 2019 г. с около 100 000 лв. по-малко по Националния рамков договор, посочи д-р Петров. Според него до тази ситуация се стига, тъй като са намалени цените на най-масовите клинични пътеки, по които най-много се работи в областните болници.
Свиването на средствата ще доведе до още по-голям отлив на персонал, а това от своя страна ще понижи и качеството на медицинските услуги, опасяват се директорите. Затова Националното сдружение ще излезе със становище до Министерството на здравеопазването, НЗОК и БЛС, в което настоява да бъдат преразгледани цените на клиничните пътеки и да бъдат повишени. Тази година за здраве са осигурени повече средства и няма никаква логика парите да бъдат намалявани, категоричен бе д-р Петров.