Изкуствен интелект за по-емоционално общуване на незрящите у нас с Huawei Facing Emotions
Секция: Технологии
01 Февруари 2019 15:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изкуствен интелект за по-емоционално общуване на незрящите у нас с Huawei Facing Emotions

/КРОСС/ Това, което бе невъобразимо преди няколко години, днес е буквално в ръцете ни. Доскоро използвахме телефоните само за комуникация, днес те са мултифункционални устройства с широк спектър от възможности. Предимствата, които предоставят новите технологии и изкуственият интелект, помагат и разкриват един нов свят пред незрящите хора. Те вече могат да говорят за изражението на лицето на хората, с които разговарят и дори да го „видят" благодарение на иновативни технологии като приложението Facing Emotion. Въпреки че мобилните телефони отдавна помагат на незрящите в ежедневния им живот, никога досега те не са си позволявали комуникация на невербално ниво. Новият изкуствен интелект на Huawei Mate 20 Pro, заедно с приложението Facing Emotions, разпознават и позволяват на хората със зрителни увреждания да различават 7 ключови емоции на лицето: радост, гняв, отвращение, тъга, изненада, страх и презрение и ги превеждат в 7 уникални звука.
Хората възприемаме и комуникираме със света чрез нашите сетива, с помощта на нашето зрение, слух, тактилни усещания. Някои хора, обаче са частично лишени от тях, и технoлогията идва като допълнително сетиво, попълвайки доколкото е възможно липсващото или просто създава още един канал за комуникация, за тези, които най-много се нуждаят от него.
Ето защо, Huawei събра на ексклузивно събитие колеги и приятели, зрящи и незрящи, имали достатъчно време да изпробват лично Mate 20 Pro и приложението Facing Emotions, за да поговорят заедно за силата на технологиите, за ползата на AI в живота на всеки един от нас, за диалога във всичките му форми. Приложението Huawei Facing Emotions е в състояние да работи точно и бързо в реално време, благодарение на огромната мощност и развитието на технологиите за изкуствен интелект в Mate 20 Pro, базиран на иновативния чипсет Kirin 980 с двойна невронна мрежа. Приложението използва предната камера на смартфона, за да „види" лицето на събеседника, разпознае в него 7 човешки емоции и подаде кратък и ненатрапчив звуков сигнал на носещия го незрящ. Седемте звукови превода на седемте емоции са композирани от незрящия полски композитор Томаш Билецки.


„Huawei е световен технологичен гигант и глобален лидер в разработването на иновативни комуникационни технолoгии. Компанията е един от двигателите на бъдещето, основано на бързите 5G връзки и изкуствен интелект. А нейна основна мисия е да предостави всичко това в ръцете на обикновените хора. Ние не твърдим, че едно приложение само по себе си ще промени драстично живота на хората с увредено зрение, но вярваме, че всеки има нужда да усеща малко повече положителни емоции в ежедневието си. Скромността е една от ключовите вътрешни ценности на Huawei, част от характера на компанията и хората, които са я основали и днес ежедневно работят в нея. Това, което искаме да направим, е да обърнем погледа на обществото към света на незрящите. Той е по-тъмен, но не по-малко стойностен, изисква повече време и повече емпатия. Разработването на това приложение ни свърза с Евгени Митев и Панчо Карамански от фондация „Синергиа" и искаме да споделим с вас колко интересни и невероятни хора са незрящите и колко много имат нужда от нашето разбиране.", казва Емилия Кирилова, PR мениджър на Huawei за България и Македония.
По време на дискусията Евгени Митев, председател на фондация
„Синергиа", сподели какви са предизвикателствата на незрящите у нас. Освен мобилността и градската среда, той изтъкна личната и професионална реализация, придобиването на социални умения и такива за независим живот. Фондацията подкрепя и представлява интересите на хората в неравностойно положение в България, включително незрящите и частично зрящите хора, за да могат те да постигнат равни права като граждани, да бъдат пълноправни членове на нашето общество, да имат по-добър жизнен стандарт и придобият умения за независим живот.
Официална статистика за броя на хората със зрителни увреждания в България липсва, тъй като е трудно да бъдат обхванати всички групи според степента на загубата на зрение. Приблизително общата бройка на всички хора със зрителни увреждания в България, независимо от степента на зрителен проблем, достига до около 25 000 човека. Ясно е, че проблемите на незрящите буквално не са видими за всички хора. Евгени сподели, че „най-хубавото се вижда само със сърцето, а най-същественото наистина е невидимо за очите, особено когато става дума за емоции." Емоционалната интелигентност придобива все по-голямо значение, както и всички инициативи, които организира фондация Синергиа, за да провокира сетивата, нагласите и предразсъдъците ни спрямо хората със зрителни увреждания. Всички те показват, че доверието в другия е ключът към по-сплотено и щастливо общество" - сподели още той.


Много интересен факт е, че хората с увредено зрение и незрящите въобще използват мобилните устройства по съвсем различен начин от останалите хора. Това е установено и по време на тестовете, които са направени от екипа нa Huawei при разработването на приложението. Това бе взето предвид и от известния полски дизайнер Кочански, който разработи специално проектиран държач за телефон за незрящи, съобразен с корпуса на Huawei Mate 20 Pro, за да не пречи на използването на телефона и да го оптимизира за ежедневна употреба на приложения, като ръцете на незрящите остават свободни. Панчо Карамански - незрящ от 15 години и изключително талантлив създател на музика, разказа малко от личния си опит с Mate 20 Pro и приложението Facing Emotions. Той сподели, че когато цял живот не си се замислял какви са израженията на лицата на хората, с които разговаряш, идва момент, когато технологията те кара да се замислиш и усетиш ново, съвсем различно преживяване. За първия си досег с приложението и емоциите, които то е породило у него и негови незрящи колеги, каза: „Това е нещо уникално като преживяване, защото ако преди няколко години все още не се говореше за изкуствен интелект, днес приносът му за хора като нас е огромен. Може би дори по-значим отколкото за всички останали.", сподели Панчо. Нещо повече, той вярва, че „колкото по дигитално е ежедневието ни, толкова по-достъпно и лесно би било то за незрящите". Хората със зрителни проблеми вярват в значението нa AI в живота им. Те чакат с много по-отворени сърца и вълнение развитието на изкуствения интелект и новите технологии, защото знаят, че AI прави живота им един по-добър и ползотворен свят.
Домакин на срещата беше тъмният ресторант „Тенебрис", който помогна на участниците да се потопят в света на незрящите и изключвайки зрението си, да изпитат свързването със света и хората на база на звуци, вкусове и най-вече емоции. Техни незаменими водачи в тъмнината бяха незрящи, които работят в ресторанта и канят всеки да изпита едно незабравимо позитивно изживяване с него.