Български геолози откриха на Антарктида пет нови фосилни вида на 90 милиона години
Секция: Наука
01 Февруари 2019 21:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Български геолози откриха  на Антарктида пет нови фосилни вида на 90 милиона години

/КРОСС/ Български учени участваха в експедиция на остров Ливингстън в Антарктида, която откри пет нови за континента фосилизирани флористични останки. Те са с възраст около 90 милиона години, което е началото на кредната епоха, когато на сега заледения континент са расли субтропични гори и са господствали динозаврите. Това съобщи проф. Христо Пимпирев, ръководител на 27-та Българска антарктическа експедиция.

Те са мигрирали от Патагония до Антарктическия полуостров по временен островен мост, който тогава е съществувал на мястото на пролива на Дрейк. По този мост от Антарктида, някои от растителните видове, появили се за пръв път там са достигнали до Южна Америка. В края на мезозойската ера Антарктида е бил един зелен континент, пълен с живот.

Откритието е направено по време на едноседмичен полеви палатъчен лагер на нос Хана на о-в Ливингстън от геолозите д-р Стефан Велев и д-р Камен Бонев и техните колеги д-р Кристин Тревисан от Чилийския антарктически институт и проф. Шафак Алтънкайнак от Техническия университет в Истанбул.

Изследванията на българските геолози и чуждестранните им колеги спомагат за решаване на глобални научни проблеми като връзката на най-южния континент с Патагония и миграцията на растителните и животински видове в края на мезозойската ера, когато е най-топлия период в цялата фанерозойска история на Земята.