Дронове с вода и разтвор се борят с мръсния въздух в Банкок (ВИДЕО)
Секция: СВЯТ
02 Февруари 2019 09:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дронове с вода и разтвор се борят с мръсния въздух в Банкок  (ВИДЕО)

/КРОСС/ Тайланд с крайни мерки срещу мръсния въздух. Властите в Банкок пуснаха над града дронове, разпръскващи вода и специален разтвор. Това е поредният опит за справяне с отровния смог обхванал столицата.

Замърсяването на въздуха в световен план се превръща във все по-наболяла тема. Ефективно разрешение на проблема обаче досега не е намерено.

В търсенето му властите в Банкок прилагат иновативни методи – пускат дронове, снабдени с вода, над града. 

Планът е да пуснат във въздуха около 50 машини, всяка с по 10 литра. Те ще пръскат вода във въздуха, а надеждата е това разреди свръхконцентрацията на фини прахови частици.

В 41 области на тайландската столица са отчетени норми на замърсяване над допустимите. Министерството на здравеопазването предупреди хората да не излизат навън. Бяха затворени и училищата. 

Банкок е петият най-мръсен град в света. Една от причините за тежката ситуация – броят на автомобилите расте главоломно. Правителството прилага различни мерки за овладяване на ситуацията.

Водни оръдия изстрелват струи във въздуха, а самолети за предизвикване на валежи се опитват да създадат дъждовни облаци.

Засега няма резултат, а в дългосрочен план замърсяването може да причини на хората астма, проблеми със сърцето и редица алергии.

video: https://www.youtube.com/watch?v=jy9EpaOLf1w