Сондата „Паркър” започна втората си обиколка на Слънцето
Секция: Наука
02 Февруари 2019 11:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сондата „Паркър” започна втората си обиколка на Слънцето

/КРОСС/ Сондата „Паркър” на НАСА навлиза във втората си орбита на Слънцето, която ще я изведе на 24 млн. км от повърхността му, съобщи в. „Дейли мейл”. За първи път сондата се доближи на 24 млн. км от Слънцето през ноември, като навлезе в короната. Второто подобно доближаване е насрочено за 4 април.

Системите на сондата „Паркър” се включиха на 1 януари и оттогава тя изпраща данни към Земята. В плана на мисията са общо 24 подобни ниски орбити на Слънцето. При изпълнението им сондата трябва да развие още по големи скорости и да достигне почти 700 000 км/ч. Най-близкото доближаване ще е на 6,1 млн. км от Слънцето.

Космическият апарат „Паркър” беше изстрелян от НАСА през август м.г., за да изследва слънчевата корона - външната атмосфера. Този район е по-горещ от фотосферата - „повърхността” на звездата. Механизмите, на които се дължи това презатопляне, не са добре изучени. Надеждите на специалистите са „Паркър” да премине през външната атмосфера и да изследва пряко частиците, магнитното и електрическо поле.

През ноември м.г., освен че подобри рекорда за доближаване до Слънцето, сондата „Паркър” постави и рекорд за скорост, като разви 343 112 км/ч. Тези рекорди преди това принадлежаха на американо-германската сонда „Хелиос 2” от 1979 г.