Арестуваният за откраднатия Аполон Медикус остава в ареста (Обновена)
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Февруари 2019 16:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Арестуваният за откраднатия Аполон Медикус остава в ареста (Обновена)

/КРОСС/ 37-годишният Александър Иванов, който в петък бе задържан за кражбата на статуята на Аполон Медикус от района на Централна баня в София поиска да остане в ареста защото няма лична карта и няма постоянно жилище.

Бронзовата статуя на Аполон изчезна на 14 декември. Кражбата беше заснета от видеокамера, на която се вижда, че извършителят е мъж. На 28 декември, тя бе открита в добро състояние близо до площад "Бански".

Арестуваният за кражбата се оказа бездомник, който спи в опожарената сграда на "Син Сити" на бул. "Христо Ботев". Той е родом от Генерал Тошево, а постоянният му адрес е в добричкото село Петлешково.

Той е обвинен и за кражбата на 7 броя месингови чучури, които изчезнаха на 5 декември. След като задигнал статуята на Аполон Медикус, Александър Иванов, който бил популярен с прякора Сашо Добруджанеца, търсил купувач, на който да я продаде. Той я бил заснел на мобилния си телефон. Пред полицаи от пето районно направил признание, че е извършил кражбата.

Оказа се, че мъжът е с богато криминално досие От 2002 до 2012 г. е осъждан 6 пъти, като последната му присъда е от 14 юни 2016 г. и е 2 г. затвор за блудство.

"Осъзнавам си грешката", каза Александър Иванов пред съдия Гюляй Кокоева. Тя го остави в ареста с аргумента, че може да се укрие и да извърши други престъпление. Стореното от него деяние е тежко умишлено.