По-кратката работна седмица ли е пътят към стимулиране на икономиката?
Секция: ИКОНОМИКА
02 Февруари 2019 15:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
По-кратката работна седмица ли е пътят към стимулиране на икономиката?

/КРОСС/ Установяването на по-кратка работна седмица би могло да помогне на „изтощените“ британски служители и да стимулира икономиката. Това показва актуален доклад на аналитичния център Autonomy, цитиран от Bloomberg.

Според данните няма взаимна зависимост между повечето работни часове и продуктивността.

Германия е по-продуктивна държава, но там служителите работят средно по по-малко часове, отколкото във Великобритания. В същото време Гърция и Мексико не са толкова продуктивни държави, но там се работи значително повече, отколкото във Великобритания, става ясно още от доклада.

В него също така се посочва, че с намаляването на работната седмица също така ще се свие и въглеродният отпечатък на страната благодарение на ограниченото пътуване до работа.

Аналитичният център включва в заключенията си и серия препоръки, включително установяването на публичния сектор като „иноватор“ при приемането на по-кратката работна седмица, без обаче да се намалява възнаграждението.

Друго предложение е и увеличаването на официалните почивни дни от осем на 14, както в държави като Малта и Испания.

„Има все по-нарастващ консенсус, че намалените работни часове – без загуба на заплащане, трябва да са част от новата икономика и новото отношение към работещите във Великобритания“, посочва съдиректорът на Autonomy Кайл Люис.

„От ефекта на преработването върху нашето психическо и физическо здраве до вредата, която цикълът „работа-потребление“ нанася на нашата околна среда – правителствата трябва да осъзнаят, че ключът към устойчивото бъдеще не е повече работа, а колективно намаляване на работата“, допълва още той.