Дванайсетокласници ще се състезават във втори кръг на конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Февруари 2019 11:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дванайсетокласници ще се състезават във втори кръг на конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“

/КРОСС/ Дванайсетокласници от 13 професионални гимназии в Западна България ще се състезават във втори кръг на конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“, който ще се проведе на 08 февруари 2019 г. Те ще решават два теста – първият е с множествени отговори и една електротехническа задача. Състезанието се организира за седма поредна година.

То е част от графика на националните състезания по професии през учебната 2018–2019 г. на Министерството на образованието и науката.

„Целта на тази инициатива е да покажем на младите и талантливи хора, че те са желани и ценени в България, че имат възможности за професионална реализация в родината си и се надяваме по този начин да ги задържим в България. Българската енергетика се нуждае от тях“, заяви Евгения Накова, директор „Човешки ресурси“ в „ЧЕЗ България“ ЕАД.

Финалният кръг на състезанието традиционно ще бъде в края на март. Тогава ще се състезават представителите на шест училища – победители във втори кръг.

Класираните на първите три места (по двама ученика от всяко училище), ще получат стипендия от ЧЕЗ в размер на 500 лв. (преди облагане с данъци) и шанса да кандидатстват с оценката от конкурса в четири висши учебни заведения - Технически университет в София, Колеж по енергетика и електроника, Минногеоложки университет „Св. Иван Рилски“ и Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“. Допълнителна информация за регламента на състезанието и периодите на провеждане на отделните кръгове може да бъде намерена на сайта www.stipendiant.com.